Meidän perheen joulukakku on ollut jo vuosia suklainen Sacherkakku, mutta tänä vuonna, kun syöjiä tulee vähemmän, päätin muuttaa perinnettä. Aivan loppuvaiheessa valmistan hyytelökakun tällä ohjeella ja nyt etukäteen tein pakkaseen vaihteeksi Kentucky-kakun. Tämän näyttävän kuivakakun ohjeen sain aikoinaan Anu-ystävältä, joka valmisti sitä tyttären lakkiaisiin. Kun ohje tulee tänne blogiin, niin jää sitten jälkipolvillekin helposti katsottavaksi!
Kentucky-kakku
- 200 g voita
- 4 dl sokeria
- 3 munaa
- 2½ dl maitoa
- 6½ dl vehnäjauhoja
- 100 g jauhettua mantelia
- 1½ dl suklaarouhetta (tai rusinoita)
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus
- 1 dl kermaa
- 6 rkl voita
- 2 rkl sokeria
- 4 dl tomusokeria
Koristeeksi mantelilastuja
Vatkaa voi ja sokeri, lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne ja maito vuorotellen taikinaan. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun, isoon rengasvuokaan, tasoita pinta ja paista 175 asteessa noin tunti. (Ensimmäiset 20 minuuttia mielellään alalämmöllä, niin kuin muutkin kakut, jotka nousevat näin tasaisemmin.)
Kunoa kypsä kakku, anna jäähtyä. Valmista kuorrutus: Kiehauta kerma ja voi. Kuumenna sokeri kuivalla pannulla, kunnes se ruskistuu. Varo polttamasta sitä! Lisää kerma-voiseos sokeriin ja lopuksi tomusokeri. Vatkaa tasaiseksi. Kun kuorrutus on jäähtynyt jonkin aikaa, kaada se kakun päälle ja koristele mantelilastilla. Kakku on parhaimmillaan 2-3 päivän kuluttua.
En tiedä, kuinka tämä onnistuisi gluteenittomana, ehkä ihan hyvin. Taustan banaanikakku on kuitenkin gluteeniton – joulua sekin odottaa.
P.S. 21.12.2019
Hyvin onnistui gluteenittomanakin! Käytin Vilja-tuotteen jauhoja.