Pellillinen piimäkakkua

Hiihtolomareissu Lappiin vaatii  meiltä, jotka harvoin kotinurkilta mihinkään häivymme, kaikenmoista valmistelua. Haluan aina ottaa mukaan etukäteen tehtyjä ruokia ja leipomuksia, jotta  ulkoilulle ja huilimiselle jäisi enemmän aikaa. Tämä mehevä, valtaisa piimäkakku on ollut yli kolmekymmentä vuotta suosikkina arkileivonnaisen joukossa. Ohje on peräti kuusinkertaistettu alkuperäisestä. Kiitos vielä Pirkolle Helsinkiin kauan sitten saamastani reseptistä!

Piimäkakku

  • 9 dl piimää
  • 6 tl soodaa
  • 6 dl sokeria
  • 6 dl siirappia
  • 3 tl neilikkaa
  • 6 dl voisulaa
  • 18 dl vehnäjauhoja

Aineet sekoitetaan keskenään ja levitetään leivinpaperilla vuoratulle, suurelle, reunalliselle uunipellille. Itselläni on noin 30×40 senttiä. Taikinakulhokin saa olla ainakin viiden litran kokoinen. Paistetaan uunin keskivaiheilla noin 40 minuuttia, lämpö 180 astetta. Kokeile kypsyyttä tikulla. Itse tykkään, että kakku on muhkea ja korkea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muinoin tämä kakku oli lastemme lempileivonnainen. He halusivat sekoittaa sen itse ja kaapia sitten pikkulusikoilla herkullisen taikinanlopun kulhosta. Nyt pakastin jättikakun paloina  ottaakseni osan mukaan pohjoisen kahvihetkiä varten. Mausteita voi kukin lisätä tai muuntaa omien mieltymystensä mukaan. Pinnalle voisi varmaan ripotella vaikka raesokeria, mutta meillä tämä on aina ollut eräänlainen arkikakku – ilman sen kummempia komistuksia.

(Nykyisin olen vähentänyt sokerin kuudesta viiteen desiin ja siirappiakin vähemmän. Jauhomäärä on ollut noin 15 desiä.)

Jos uunisi on pienempi, tässä suhteet pienemmälle pellilliselle:

  • 6 dl piimää
  • 4 tl soodaa
  • 4 dl sokeria
  • 4 dl siirappia
  • 2 tl neilikkaa
  • 4 dl sulaa voita
  • 12 dl vehnäjauhoja
Kategoria(t): Kokataan - Makeat leivonnaiset Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti