Meidän perheen joulukakku: Sacherkakku

Sacherkakku on isännän lempikakku. Vuosikymmeniä sitten löysin reseptin, jolla tämän monimutkaisen kakun voi valmistaa todella helpolla tavalla. Viime vuosina se onkin ollut meillä jouluherkku, jota olen tehnyt usein myös myyjäisiin. Tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa sen gluteenittomista jauhoista ja hyvin onnistui niistäkin. Kakku on siitäkin mukava, että sen voi helposti pakastaa  kuorrutettuna ja siis valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlaa. Laitan ensin kakun leivinpaperilla vuoratulla lautasella ilman muovipussia pakkaseen ja kun se on muuaman tunnin kuluttua kohmettunut, vasta pussiin. Sen jälkeen sen voi säilyttää vaikka kuinka ahtaassa raossa, kyljelläänkin!

80-luvun taitteessa, muistaakseni Kotivinkki-lehdessä, oli kakkukilpailu. Tämä, Ullan suklaakakku, oli yksi voittajista. Se on alun perin tavallinen kuivakakku, joka paistetaan rengasvuuassa mutta itse olen alkanut tehdä siitä helppoa Sacherkakkua.  Näin se valmistetaan:

  • 3 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 4 rkl vaniljasokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 munaa
  • 3/4 dl maitoa
  • 175 g voita
  • 3/4 dl vettä

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään kulhossa. Sekaan lisätään munamaito sekä kiehautettu vesi-voi -seos kuumana. Paistetaan voidellussa, jauhotetussa tasapohjaisessa vuuassa tai irtopohjavuuassa 175 asteessa vajaa tunti. Kypsyyttä kannattaa kokeilla puikolla, mutta kakku on parasta hiukan mehevänä, ei liian kuivana. Valmiina se kipataan tai siirretään varoen leivinpaperille, jossa se saa jäähtyä ja odottaa täytettä sekä kuorrutusta.

Valmis kakku halkaistaan keskeltä, väliin levitetään kuivatuista aprikooseista (ilman sokeria) kiehautettua sosetta. Usein olen myös käyttänyt vauvoille tarkoitettua aprikoosisosetta. Jos pohja tuntuu kuivalta, sitä voi kostuttaa vaikka spritella tai vedellä, johon on sekoitettu hiukan aprikoosisosetta. Joka tapauksessa kansikerros on kostutettava, levitän sille aina myös ohuen kerroksen sosetta. (Aprikoosit voi myös kerätä eroon sekahedelmäpussista.)

Kuorrutusta varten sulatin ensin 100 g voita ja sekaan paloitellun taloussuklaalevyn. Kun suklaa on sulanut kuumaan voihin, ne sekoitetaan hyvin keskenään ja kaadetaan hetken kuluttua kakun päälle ja reunoille. Kuorrutusreseptejä on runsaasti, osassa käytetään myös kuohukermaa. Tämä oma ohjeeni on kuitenkin se ikivanha, jolla olen vuosikaudet kakkua valmistanut. Jos kuorrutusta jää, sen voi pakastaa muovipussissa ja levittää joskus myöhemmin kuivakakun päälle. Lämmittää vain ensin mikrossa ja leikkaa kulman pois!

Joulukakku koristellaan jouluisesti, pääsiäisen maissa tällä kakulla on tietenkin oma koristuksensa – mutta olipa juhla-aika sitten joulu tai joku muu, niin kulhoon aina lisäksi kermavaahtoa kyytipojaksi! Nam!

Kategoria(t): Kokataan - gluteenitonta leivontaa, Kokataan - Makeat leivonnaiset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Meidän perheen joulukakku: Sacherkakku

  1. Mardu sanoo:

    Hei,
    Sacher on myös mun suosikki kakku, nykyään tosin pitää vältellä kaloreita.
    Viime aikoina olen sulattanut suklaata muovikipossa. Päästän tiskialtaaseen kuumaa vettä ja jätän suklaakipon siihen lämpimään kaikessa rauhassa kellumaan. Voi laittaa vielä muovikannen astian päälle odotellessa. Aina on sen jälkeen onnistunut, kertaakaan ei ole tullut kökköä. Hyvä ja helppo vinkki, jos vasta opettelee suklaan sulatusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s