Jouluyön kakku

Tämä nimi on kakulla, jonka resepti oli toistakymmentä vuotta sitten Keskisuomalaisessa. Silloinkin oli jouluaika. Päätin kokeilla leipomista ja siitä se sitten alkoi. Nimittäin uusi kuivakakkuperinne: Tätä pitää olla joka joulu! Se on siitä lähtien ollut jouluaattoillan kahvipöydän herkku. Ollessani vielä työelämässä, vein tätä usein jouluviikolla opettajainhuoneen päiväkahvipöytään, jossa se hävisi hyvin nopeasti…

Jouluyön kakku

  • 3 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 4 dl perunajauhoja
  • 1 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kaardemummaa
  • 200 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

Munat ja sokeri vaahdotetaan hyvin, seokseen lisätään vähitellen ja kevyesti sekoittaen (siivilän läpi) kuiva-aineet keskenään yhdistettynä. Jäähdytetty voisula vasta viimeiseksi. Taikina levitetään voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (iso rengasvuoka) ja paistetaan 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Muutama vinkki: 1. Jokaiseen muuhunkin kuivakakkuun kannattaa vetää lusikalla taikinan keskelle vuokaan vako ennen uuniin panemista, nousevat tasaisemmin. 2. Paistan kuivakakut aina uunin alaosassa, ensin vartin verran pelkällä alalämmöllä. Näin ne eivät kuoretu niin nopeasti ja pinta kohoaa tasaisemmin.  3. Vaikka olisi kysymys teflonoiduista, tarttumattomista vuuista, voitelen ja jauhotan silti tätä kakkua paistaessani. Ja viimeinen vinkki, todella tärkeä: 4. Kippaa varoen pois vuuasta, kakku on hauras! Käytä käännettäessä vaikka leivinpaperilla vuorattua lautasta.  Kerran onnistuin vauhdikkaalla käännöllä aikaansaamaan melkoisen murumössön…

Ohjeessa sanotaan, että ”tämä kakku sananmukaisesti sulaa suuhun ja maistuu jouluyönä hyvän kahvin kera”. Enpä paremmin osaisi sanoa. Tänään meillä jo myyjäisten jälkeen herkuteltiin…

Kategoria(t): Kokataan - gluteenitonta leivontaa, Kokataan - Makeat leivonnaiset, Koti Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Jouluyön kakku

  1. Metsätonttu sanoo:

    Minulla on juuri tuon tapainen kardemummakakkuresepti, mutta se on nimellä Englantilainen sadonkorjuukakku….silloin syksyisin sitä tarjoiltiin.

    Hauskaa miten eri tilanteet nimeävät kakkujakin!

    • Metsätonttu, aika hauska juttu! Kaipa Suomessa kaardemumma sitten liitetään enemmän jouluun. Vilkaisin googlestakin, mutta ei siellä juurikaan vihjeitä löytynyt. Joku tosin oli 5 vuotta sitten etsinyt tätä jouluyön kakun reseptiä.

  2. Lissu sanoo:

    Ihanaa taas päästä nauttimaan blogistasi. Heräsin eilen vasta illalla tajuamaan, että koululla olisi ollut myyjäiset!!! Täällä öljy odottaa. Milloinkas tavataan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s