Viimeinen kesäpäivä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänään sunnuntaina loppuu kesä, ainakin sääennusteiden mukaan. Pitkään olemmekin saaneet nauttia sen lämmöstä ja syksyn pihapuuhat ovat jääneet, kuin huomaamatta, viimetippaan. Vähän kuin talvirenkaiden vaihtokin toisinaan! Nyt, kun kattoremontti on valmistunut ja minäkin ehdin hellan äärestä ulos, on isännän kanssa yhdessä pantu töpinäksi.

Tarvitseekohan nurmikkoa tämän kerran jälkeen enää leikata?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perunat ovat kellarissa. Niitä tuli runsaasti ja isokokoisia. Lajikkeina talviperunassa olivat Suvi, Opera, Van Gogh, Mozart, Manteli ja Velox. Kaikkiin muihin olen tyytyväinen, mutta Suvi-lajike oli aivan mahdottoman rupista. Ensi vuonna se saa jäädä pois listoilta – noissa viidessä on kyllä ihan tarpeeksi lajeja erillään pidettäväksi. Mistä se ylenmääräinen rupisuus muuten johtuu? Maan laadusta? Vanhasta siemenstä? Säästä? Kertokaapa viisaammat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joriineihinkin otti jo halla ja koska sää oli niin aurinkoinen, päätimme nostaa ne ylös. Multa miltei pöllysi – jatkossa syksyn sateet eivät ainakaan parantaisi säilyvyyttä. Lajeja on nyt kolme kerrottua: keltainen, punainen ja tumma lila, yksinkertainen punainen ja pari kaupasta keväällä ostettua daalia. Nyt kuivimmat ovat jo kellarin hyllyllä omissa, nimilapuilla varustetuissa astioissaan, osa odottelee kuivahtamista autotallissa.

Multialla ei tänä syksynä avattu tuoremehuasemaa vähäisen tarpeen vuoksi lainkaan. Meillekään ei kovin paljoa omppoja tullut, mutta sen verran liikaa, että vaikka säilöimme osan laatikoihin, niin mehuomenoitakin vielä riittää. Täytyy pikkuhiljaa itse valmistaa sitä  mehulingolla – hidas mutta muuten toimiva tapa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvimaa alkaa olla tyhjä ja sato on tallessa. Maissit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ja juurekset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yli-isot porkkanat keitän valmiiksi laatikoita varten tai pakastan raasteena. Se työ vielä odottaa – niitä kylmiä ja sateisia päiviä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sieniä en enää etsi – kaikki tarpeellinen on jo varastoitu. Tässä osa karvarouskusaaliista.

20140904_115823Puolukatkin oikeastaan riittävät, mutta jos kauniita päivä tulee, saatetaan toki metsäretkelle vielä lähteäkin. Ihan silkasta ilosta!

20140909_153123

Kesän viimeiset perennat alkavat avautua: Tästä lilasta syysasterista tykkään kovasti. Kiitos Pirkko, jolta aikoinaan juurakon sain! Nyt sitä kukkii muuallakin kuin tässä keltaisten hanhikkien vierellä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eilen illalla oli ihana käydä uimassa saunan jälkeen. Jotenkin se tunne, että tämä suvi on loppumassa kohta – se juuri herkistää kaikki aistit vastaanottamaan tuoksuja, ääniä, värejä. Auringon laskiessa järven taakse hämärä lisääntyy huomaamatta. On aika sytytellä kynttilöitä.

20140821_214542

Kiitos ihanasta, lämpöisestä kesästä! Joko se hyvästellään? Kurkiaurojen kera?

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Viimeinen kesäpäivä?

 1. Tuija sanoo:

  Hei taas ja oikein mukavaa syksyä täältä! Kiitos kaikista mukavista, aidoista kirjoituksista!!! 😀
  Saako kysellä: Onko teillä maakellari vai talon kellarissa tila? Miten säilytätte porkkanat, punajuuret ym,? Säilyvätkö ihan noin vai upotatteko hiekkaan tahi muuhun? Mihin asti kestävät? Entä oliko tuossa kuvassa myös palsternakkaa? Jos oli, miten toimitte sen kanssa eli kylvättekö jo syksyllä vai miten?

  • Meillä on yli satavuotias kivikellari, jossa vihannekset säilyvät kevätpuolelle ja perunat ihan kesään asti. Ne ovat muovilaatikoissa siltään, kellari on aika kostea. Palsternakkakin säilyy kevääseen, kylvän sen aina vasta keväällä. Varmaan tuo kellari kaipaisi muutoksiakin, mutta ei oikein uskalla tehdä mitään, kun se kuitenkin toimii niin hyvin. Kyllä ennen osattiin!

 2. sylvi sanoo:

  Kyllä ne vanhat kellarit ovat todella hyviä säilytyspaikkoja.

 3. Maelka sanoo:

  Kiitos ”linkkauksesta” :). Teille on tullu iha kivasti satoa. Mun maissit ei oikee menestynny. Yhteen vaan on tullu tähkä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s