Tämä ohje on ollut minulla pian 40 vuotta, joten se on takuulla ehtaa tavaraa! Ja nyt, kun kasvihuonekurkut ovat edullisia ja uusia sipuleita on saatavilla, on oikea aika tehdä sitä talvea varten. Meillä tehtiin aamulla näin:
3 kg kasvihuonekurkkuja pestään ja raastetaan kuorineen karkeaksi raasteeksi vaikkapa monitoimikoneella. Noin 800 g sipuleita kuoritaan ja raastetaan, lisätään kurkkujen sekaan. Halutessasi voit silputa myös jonkin verran tuoretta tilliä seokseen. Pane kaikki aineet isoon, ainakin 5 l kattilaan.
Kiehauta pienemmässä kattilassa säilöntäliemi: 8 dl säilöntäetikkaa, 1-2 tl suolaa sekä 800g sokeria. Kaada liemi kuumana raasteiden päälle ja sekoittele. Tölkitä ja säilytä jääkaapissa. Valmista noin viikon kuluttua. Säilyy hyvin seuraavaan satoon!
Meillä tämä kurkkurelissi maistuu hampurilaisten ja lihapiirakan välissä sekä ruuan lisäkkeenä. Käy hyvin myös voileipäkakkuun. Jos mietit, mitä teet kasvihuoneen suurelle kurkkusadolle, niin tässä yksi, lisäaineeton tapa! Nam…
Itse olen tehnyt tätä vain avomaan kurkuista, enkä ihan samalla reseptillä.
Täytyykin kokeilla tätä, varsinkin tuo isommassa kattilassa sekoittelu toimii varmaan paremmin kuin liemen kaato purkkiin raasteen päälle.
Tämän herkun parhaita puolia on nopea valmistuminen, ei tarvitse odotella ihan viikkoakaan jos oikein hiukoo.
Avomaankurkku tosiaan toimii varmaankin samalla tavalla!
Osuikin hyvään aikaan, olen pari päivää suunnitellut tuon tekemistä….saas nähdä saanko aikaiseksi 🙂
No olipas sattuma!
Eilen tehty annos kurkkusalaattia.Omasta maasta sain lavakurkut.Maku oli jo eilen mukava.Luulen että tulee tehtyä vielä kaksi annosta lisää.
Mukava kuulla! Meillä tuo vanhalla, äitini ohjeella tehty kurkkurelissi on myös edelleen vakio-ohjeena!
Kurkkusalaatti tosiaan säilyy hyvin.Vielä muutama purkki jäljellä viime kesästä.Syksyllä tehdään monta annosta lisää.Kiitos hyvästä ohjeesta.
Mukava, jos olet tyytyväinen. Kyllä se seuraavaan satoon säilyy, väri vaan haalistuu ja senkin huomaa vasta sitten. kun on uuttakin salaattia.
tehty, hyvältä näyttää, toivottavasti säilyy kevääseen saakka 😀
Kyllä säilyy, ellei sitä ennen ole syöty!
Mulla samantapainen ohje 3 kg kurkkuja,kilo sipulia,kilo sokeria ,1dl suolaa,6-8 dl etikkaa,puolikas paprika,1tl sinappijauhoo,tilliä ja joskus laitan porkkanaa jotta on vähän väriä. Ei keitetä,annetaan seistä vuorokausi,ja sitten se on valmista. Säilyy hyvin ja ollaan tykätty,näin olen tehnyt viimeiset 30 vuotta,mutta nyt pitää kokeilla vaihtelun vuoksi riitan reseptiä. Säilömis terveisin Eila.
Kiitos kommentista! Voisinkin vaihteeksi kokeilla sinun ohjettasi!
Oli kyllä hyvää, laitoin pari chiliä raastettuna ja paprikaa, tuli lisää makua ja väriä 😀
Niin ne ohjeet muuttuvat! Siihen aikaan, kun olen tuon alkuperäisen kirjoittanut muistiin, ei Suomessa varmaan edes tiedetty chilistä, hih…
Hei! Montako prosenttia etikkahappoa on suomalaisessa säilöntäetikassa?
Etikkahappopitoisuus näkyi olevan 10 prosenttia.
Olen tehnyt kurkku-etikkasäikökkeen grammalleen ohjeen mukaan, mutta minusta näyttää nesteen määrä nyt kovin suurelta. Onko tarkoitus panna kaikki purkkiin vai voiko kurkut painella tiiviimmäksi ja raastaa lisää kurkkuja loppuun nesteeseen?
Kurkuista tosiaan irtoaa nestettä, joten käy juuri niin kuin sanoit. Koska raasteen tulee alkuvaiheessa kuitenkin peittyä, ohje on tuollainen, Itse olen käyttänyt purkitusvaiheessa vain tarvittavan osan siitä ja kaatanut loput pois, mutta voisi varmaan tehdä niinkin kuin ehdotit. Ehkä ne kurkut on syötävä kuitenkin ensin, sillä liuoshan on laimentunut suhteessa etikkaan kurkuista irronneesta nesteestä. Oli oikein hyvä kysymys, kiitos siitä!
Vielä yksi kysymys: ”säilöntäetikka” -onko se sitä kymmenprosenttista sellaisenaan vai onko sitä vielä laimennettu jossain suhteessa?
Kyllä se on ihan kymmenprosenttista. Sitä onkin syksyisin kaupoissa esissä säilömistä varten.
Kiitos monista vastauksista. Olen kasvattanut elämäni ensimäiset kurkut ja saanut suuren sadon ja olen tehnyt ihanaa kurkkusalaattiasi jo useamman annoksen. Nyt huomaan, että kurkkujen lehdille on ilmaantunut valkoisia läikkiä (jauhohometta?). Kukkia, sekä pieniä raakileita on vielä vaikka kuinka paljon. Onko mitään enää tehtävissä vai onko kasvit tuhoutumassa? Nyt on sitten lähes täysin sateettoman kesän jälkeen luvattu vielä parin viikon sateet tänne Södermanlantiin. Onko olemassa mitään myrkytöntä suojakeinoa?
Meilläkin käy usein loppusyksystä, että lehdistö alkaa lakastua. En tiedä, voiko asialle tehdä mitään ilman myrkkyjä, itse olen vain kerännyt lakastuneet varret pois. Nytkin aikaisemmin istutetut taimet kasvihuoneessa ovat kellastumassa, myöhemmin kasvuun lähteneissä on vielä vihreät lehdet. Mutta mukavaa, että pidät kurkkusalaatista!
Valmistan kurkusta,paprikasta ja sipulista suikaloituna keitän samanlaisessa liemessä kunnes kurkut näyttävät kuulottuneilta,säilön pieniin lasipurkkeihin,säilyvät kylmäkaapissa jopa vuoden.teen makkaralle koktailin kurkkusalaatista,sinapista ja ketsupista.nam.
Varmasti hyvää!