Munkkeja vapuksi!

Vesimunkit

  • 5 dl vettä
  • 30 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 2 munaa
  • 100 g voisulaa
  • noin 13 dl vehnäjauhoja

Tee pehmeä pullataikina normaaliin tapaan. Kohota hetki kulhossa liinan alla (voi leipoa hetikin) ja leivo pulliksi puhtaan pyyhkeen päälle (ei froteinen vaan puuvillainen keittiöpyyhe). Kun pullat ovat liinan alla nousseet sopivasti,  repäise keskelle reikä ja pudota paistumaan. Minusta kookosrasva on parasta, mutta toki muutkin vaihtoehdot sopivat. (Kookosrasva ei imeydy munkkien sisään ja niistä tulee todella kuohkeita, kuten voit lukea tästä Kuningaskuluttajan testistä.)

Gluteenittomat munkit

  • 2,5 dl vettä
  • 20 g tuorehiivaa
  • vajaa 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 2 munaa
  • 50 g voisulaa
  • 1 tl ksantaania tai psylliumia
  • 400 g gluteenittomia jauhoja: 100 g Semper Mix-jauhoa, 200 g vaaleaa Jytte-jauhoa ja 100 g joitain muuta vaaleaa gluteenitonta, esim. Pirkka-jauhoa.

Tee jälleen normaali pullataikina. (Kun jauhot on valittu tämän ohjeen mukaisesti, taikinasta tulee kuohkeaa ja helposti leivottavaa). Anna kohota kulhossa peitettynä vajaa puoli tuntia, leivo pulliksi puhtaalle pyyheliinalle ja kohota vielä 20 minuuttia ennen paistoa. Todella kuohkeita ja herkullisia!

Kohotan munkit pyyhkeen päällä siksi, että näin ei tarvita jauhoja, joten paistorasva pysyy puhtaana ja  pullat irtoavat hyvin liinalta.  Yli jääneen rasvan voi uusiokäyttää ainakin kahteen kertaan: Kastetaan vaan jäähtyneen padan pohja kuumaan veteen, niin koko jähmettynyt rasvaköntti irtoaa helposti. Mahdolliset tummat kohdat voi kaapia veitsellä pois. Meillä tehdään munkkeja muulloinkin kuin vappuna, joten kallis kookosrasva tulee näin useamman kerran käytettynä edullisemmaksi. Rasvan voi säilyttää pakasteessa, ei kuitenkaan vuosia!

Paistan munkit yli 40 vuotta sitten häälahjaksi saadussa rautapadassa. Rasvan oikea lämpötila on 180-190 astetta, digitaalinen kinkkumittari on loistava apu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liika rasva imeytyy talouspaperiin ja lopuksi sokerointi. Puolen litran taikinasta tuli 32 munkkia. Nam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERATämän ohjeen löysin kauan, kauan sitten Keskisuomalaisesta enkä sen koommin ole maidosta munkkeja tehnyt.  Vesimunkit ovat herkullisia, keveitä – jos nyt munkkien yhteydessä keveydestä voidaan  puhua. Ohjeesta ei tosiaankaan ole unohtunut kaardemumma! Meillä on keskiviikkona munkkipäivä…

Kategoria(t): Kokataan - gluteenitonta leivontaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Munkkeja vapuksi!

  1. tarja marjeta sanoo:

    Nam, nam, hyvältä näyttää. Tuntuu ihan uskomattomalta, että kevät on jo siinä vaiheessa, että toukokuu alkaa! Hyvää Vappuviikkoa.

  2. Sindu sanoo:

    Mitä tuo ksantaani noissa gluteenittomissa munkeissa on? Onkod sitä pakko käyttää? Velipojan piti aloittaa gluteeniton elämä ja mielenkiinnolla haen uusia leivonta reseptejä 🙂 täällä niitä onkin paljon!

    • Kiitos kommentistasi! Itsellekin tämä kokeilu ja reseptien etsiminen tuli muutama vuosi sitten aivan yllättäen, kun tyttären ruokavalio jouduttiin muuttamaan. Psyllium on ratamonsimenjauhetta, joka muodostaa sitkoa hiivaleivontaan. Pulla- tai sämpylätaikinasta tulee helpommin käsiteltävää ja valmiista tuotteista myös kuohkeampia. ja murenemattomia. Voi toki ilmankin tehdä, kokeile mikä on ero. Esim Semperin jauhoseoksissa kuohkeutusaineita on jo mukana, niihin ei tarvita muuta. En kuitenkaan halua käyttää pelkästään Semperiä, siksi, että se on kalliimpaa kun jo muutenkin kallis gluteeniton jauho. Muista jauhoista Jytte on leipoutumisessa parasta – ja taas kalleinta. Onnea kokeiluun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s