Olen tainnut laiskistua vuosien saatossa, sillä sen vähän, mitä joulutorttuja syömme, teen yleensä valmistaikinasta. Nyt kuitenkin ajattelin tehdä gluteenittomillekin omat tortut, mutta miten? Pitäisi keksiä jotakin. Ja taas: Kiitos Eijalle! Miten tulikin puheeksi se kermavoitaikina. Täällä tai täällä, mutta myös ikivanhassa, aivan ensimmäisessä reseptikirjassani, jossa on mummolta saatuja ohjeita. Tampereen joulutortut, luki siellä. Ja se, että ohje on Tampereelta, tarkoittaa puolestaan sitä, että aikaa alkuperäisestä on kulunut yli sata vuotta. Isän mummon sisko kun asui aikoinaan Tampereella! Ja sitten se hauska juttu: Ohje ei ole muuttunut oikeastaan yhtään.
Tampereen joulutortut
- 6½ dl vehnäjauhoja tai gluteenittomiin vaaleaa Jytte-jauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 250 g voita
- 3 dl vispikermaa
Voi ja kuivat aineet nypitään murumaiseksi seokseksi ja sekaan käännellään vatkattu kerma. Älä vaivaa liikaa, ettei sitkisty! Taikina kääritään pötköksi leivinpaperiin ja sitten vielä folioon ja viedään lepäämään kylmään ainakin tunniksi. Kaulitaan ja otetaan muotilla pyörylöitä, joiden sisään sitten luumusosetta. Toinen reuna voidellaan munalla, jonka jälkeen toinen puolisko taitetaan päälle ja painellaan kevyesti kiinni. Gluteenittomia ei kastella, ne eivät aukea niin helposti. Voidellaan munalla (ennen ei voideltu) ja paistetaan 200 asteessa noin kahdeksan minuuttia, kauniin ruskeiksi. Tarjolle vietäessä pinnalle ripotellaan tomusokeria.
Ennen muottina käytettiin juomalasia, joten torttut olivat mukavan pieniä, pari suupalaa. Kutsuimme niitä lapsena hiirenpojiksi ja kyllä ne tosiaan vähän sellaisilta näyttivätkin – pehmeän tomusokerihunnun saatuaan – häntä vain puuttui.
Mutta sitten se pääasia: Kun ripottelin munalla voideltujen gluteenittomien torttujen pinnalle hiukan sokeria ennen paistoa, niistä tuli IHANAN makuisia! Niin hyviä, että oli pakko tehdä ”hiirenpoikia” tavallisistakin jauhoista. Tasapuolisuuden nimissä. Kaupan taikina kun saa tänä jouluna jäädä kauppaan.
Haa, mitäs täältä löytyykään – juuri kaipaamani joulutorttutaikinan ohje! Kirjoitan ohjeen heti ylös ja kokeilen viikonloppuna torttujen tekoa. Olen niin kyllästynyt kaupan valmiisiin torttutaikinalevyihin, niistä tulle kovasti kuivakkaita torttuja. Puolikuitahan niistä ei oikein pysty tekemäänkään, ja puolikuut kun ovat ihan parhaita:) Kiitos, Riitta, ohjeesta!
Olipas sitten hyvä, että laitoin sen jakoon! Juuri tuossa popsimme vieraan kanssa eilen leipomiani. Samat sanat siitä, että olen lopen kyllästynyt kaupan taikinaan!