Syysleimut leimuavat

Kirjoitin keväällä  täällä vanhan,valkoisen syysleimuni erikoisen tarinan. Se kukki ja tuoksutteli upeasti tänäkin vuonna, viimeiset kukat vielä loistavat illan pimetessä alapihan kukkamaassa. Leimukukkien kukintaa on helppo jatkaa siten,että taittaa maljakkoon alkuvaiheessa muutaman oksan – tilalle ehtii todennäköisesti vielä kehittyä uudet kukat. Voi tietenkin taitella jo nuppuvaiheessakin  pitkän kukinnan varmistamiseksi!

Meillä on tätä lempikukkaani useammassa kukkapenkissä. Se on kiitollinen kukkija, pysyy pystyssä tukematta ja värivalikoima on laaja. Valkoinen on ärhäkkä leviämään, se saattaa tuhota muut värit, jos ne ovat aivan vieressä kasvamassa. Talvenkestävyyskin on yleensä hyvä. Syksyllä katkon  varret vain noin puoleen, näin ne keräävät paremmin lunta suojakseen tuulisella pihallamme. Viime talvi onnistui kuitenkin tuhoamaan minulta tulotien kukkapenkistä kiiltoleimut sekä osan auringonhatuista – vai olisikohan ollut myyrä asialla? (Harmittaa tuo kiiltoleimu…täytyy etsiä jostakin uutta. Se oli mielestäni niin ikään erinomainen, kukinta hiukan valkoista aikaisempi.) Koska leimut kukkivat näinkin myöhään, eteen on mukava istuttaa esikkoa tai vaikka kulleroita kevätkukkijoiksi.

Monta vuotta sitten lehdessä oli kirjoitus jostakin harvinaisesta, hyvin isosta tänne eksyneestä yökiitäjästä, jonka varmimmin tapaisi erikoispitkällä kärsällään leimukukkien mettä imemässä. Useana iltana näimmekin sen meillä, kunhan vaan hoksasimme alkaa tarkkailun. Eli syysleimut ovat todella perhosten mieleen, mikä tiedoksi teille, jotka perhosten suosimista perennoista olette vinkkejä kyselleet!

Advertisement
Kategoria(t): Perennat, Piha ja puutarha Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s