Vanha piano

Pikkutyttönä haaveilin saavani opetella soittamaan pianoa, mutta monta vuotta kului, ennen kuin toiveeni toteutui. Ollessani 12-vuotias meille vihdoin hankittiin käytetty konserttipiano ja pääsin myöhemmin soittotunneillekin. Olin iki-onnellinen! Tässä harjoitellaan vasta ”ensimmäistä Aaronia” vuonna 1963.

Tämä kuva on vuodelta 1969:  Nuottiviivastolla näyttää jo aika ”mustalta”, vuosien oppituntien jälkeen.

Soittotaito oli tärkeä tulevassa työssäni, lasten parissa.Tämä kuva on vuodelta 1972 upo-uudesta Kortepohjan päiväkodista. Antti Vesterinen oli meillä vieraana ja minä siinä säestelen.

Kun sain ensimmäisen työpaikan, aloin heti säästää omaa pianoa varten. Asuimme silloin jo Jyväskylässä, joten lapsuuskodin soittelut jäivät vähemmälle. Vanhaa pianoa ei siitä lähtien juurikaan viritetty, joten kun toissaviikolla pyysin ammattimiehen paikalle, pelotti aika lailla. Koska muutama tappi oli löystynyt ja aiheutti riitasointuja, olin jo lapsuudessa oppinut korjaamaan viritystä pienellä avaimella. Mitenkähän nyt käykään, vuosikymmenien jälkeen?

Etulevyn takaa paljastui lappu, jossa on päiväys 17.5.1937.

 Melkoinen vanhus meillä!

Joitakin vuosia sitten kysyin  pianoliikkeistä soittimen arvoa ja vain yksi olisi ostanut sen – hintaan 150 euroa. Niinpä se sai jäädä paikoilleen, jälkipolvien iloksi tai harmiksi. Virittäjä sanoi, että aika hyvä sointi saadaan kahdellakin langalla, eli jos yksi tappi kolmesta löystyy ja säveltaso toistuvasti romahtaa, lanka voidaan poistaa kokonaan eikä se paljoa haittaa. Eihän tuolla soittimella (eikä näillä nivelrikkosormilla) mitään kamarikonsertteja soiteta, mutta jospa edes joululauluja.

Käytettyjä pianoja on runsaasti myynnissä, edullisestikin. Nuoret eivät halua ostaa muuttoihin riesakseen satoja kiloja painavaa soitinta, digitaaliset ovat paljon monikäyttöisempiä ja ennen kaikkea kevyitä. Mutta meillä jatketaan musisointia – omassa kodissa ja naapurissa – näiden vanhojen jättiläisten kera.  Oma piano on kulkenut mukanamme Jyväskylän ajoilta Tampereen ja Kangasalan kautta Keuruulle. Monet portaat se on kuuden muuton aikana matkallaan kokenut, mutta aina olemme halunneet sen mukaan. Ystävää ei jätetä! Tässä pikkurenki soittelee  meillä vuonna 2012.

Odottelen mielenkiinnolla lähiviikkojen kehitystä: Sulosointuja vai riitasointuja?  Täytyy käydä päivittäin kuuntelemassa!

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Vanha piano

 1. sylvi sanoo:

  On kyllä suuri lahja kun osaa soittaa.
  Minä en saanut tuollaista mahdollisuutta pienenä.
  Mutta laulan siitä edestä.
  Me ostimme sähköurut 70-luvulla.
  Suloseni soittaa niitä mutta minä en ole opetellut niitä osaa soittaa.
  Nyt meillä on kahdet urut kun ilmaiseksi saatiin niin
  lapset, lapsenlapset ja nyt lapsenlapsenlapset niitä tykkäävät soittaa.
  Ihanat muistot noissa kuvissa..

  • On surullista, että et saanut mahdollisuutta soittoon. Se on itselleni ollut tärkeää, suruissa ja iloissa. Olen kiitollinen, että meille ostettiin piano, että isä uskoi sen suuren haluni.

 2. Sari sanoo:

  Soittotaito on todellakin arvokas lahja 🙂 Itse en pienenä päässyt sitä opettelemaan, mutta myöhemmin opettelin vähän itsekseni. Kitaratunneilla kävin sitten nuorena jonkin aikaa ja nyt olen löytänyt sen oman soittimeni, basson. Pianotaitoja ollaan syksyn aikana verestetty, kun tyttärelläni on syttynyt palava halu oppia soittamaan. Sitä haluan ehdottomasti tukea, kun nyt tiedän miten harmittaa, kun itsellä ei siihen ollut mahdollisuutta.

  • Lasten kautta usein tulee innostus vanhempanakin. Kiva, että sait ystävän bassosta! Ja ihanaa, että tyttäresi on innostunut, meillä se halu ei siirtynyt lapsiin, vaikka pääsivät kokeilemaankin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s