Lahot vaahterat

 

Vanhan talon pihassakin on tekemistä. Ensi töiksemme tilasimme taitavan metsurin kaatamaan tutkitusti lahoja vaahteroita.

Ja hups, kuinka ollakaan, samalla kaatui, traktorin vinssistä huolimatta, myös lipputanko. Hyvä esimerkki siitä, että laho puu käyttäytyy ihan yllättävällä tavalla.  Niinpä loppu homma jätettiin varmuuden vuoksi odottamaan nosturia. Kun vinksin vonksin olevia painavia oksia pystyttiin ensin katkaisemaan, saatiin painopisteitä muuttumaan niin, että loppu oli turvallista kaataa. Muuten olisi kuistikin ollut vaarassa.

Joskus voi mielessä ehkä käydä, että olipas se puu kauniin muotoinen ja ihana (tässä lipputankokin paikoillaan),

varsinkin syksyllä.

Mutta kun ajatusleikkiä jatkaa eteen päin ja muistaa tämän umpilahon rungon

ja lisää kuvitteluun puun mahdollisen rojahtamisen omia aikojaan talon päälle, tai ne lukemattomat traktorikuormalliset haravoitavia lehtiä,

niin ei voi muuta kuin huokaista helpotuksesta. Istutamme varmaan uuden vaahteran (taimia on kaikki sireenipensaikot täynnä) vähän eri puolelle pihaa, niin että lounaistuuli lennättää lehdet pellolle eikä keihästä niitä angervoihin tai kasaa röykkiöiksi pihateille.

Kyllä riitti pikkuväellä puuhia, kun he innoissaan kaivelivat laho-onkaloita syvemmiksi.

Kiipeilykin oli niin hauskaa, että näitä pöllejä ei saa tästä nurkasta kuulemma ikinä minnekään kuljettaa!

Kyllä se vaan on niin, että tällainen luonnon antama puuhamaa on nykyajan lapsillekin todella mieluinen. Onhan nuo pöllit sitten varmaankin jätettävä, ehkä kuitenkin jatkossa siirrämme ne hiukan eri paikkaan ruohikon keskeltä!

Advertisement
Kategoria(t): Vanhan talon kunnostus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Lahot vaahterat

  1. Tita sanoo:

    Kaikella aikansa ja laho puu on riski pihapiirissä. Ison puun kaato muuttaa valo-olosuhteita hurjan paljon. Meiltä kaadettiin laho jättikoivu pihan keskeltä, ja kesti totutella hyvän aikaa sen poistumiseen. Valoa tuli hurjasti lisää!

  2. Sylvi Pehkonen sanoo:

    Vaahteta on ollut iloa jakamassa oman aikansa. Ainahan noissa puissa on omat hyvät ja huonot puolensa, niinkuin meidän leikattu pyökki ja kastanjapuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s