Haaveena mustikkamaa

Olemme yrittäneet  kaksi kertaa kasvattaa pensasmustikkaa, huonolla menestyksellä. Maistiaisia sai, mutta siihen se jäikin.Viimeiset mustikkapensaat siirrettiin muutama vuosi sitten mökille ajatuksella, että jospa ne siellä, luonnon  mustikoiden seassa, menestyisivät. Ei onnistunut sekään. Viime syksynä kävimme poimimassa mustikoita Pihlajavedellä ja ihastelimme reheviä ja marjoja notkuvia pensaita. Silloin päätin, että vielä kerran kokeillaan mekin. Miksi ne eivät voisi onnistua, jos oikein tosissaan pannaan toimeksi?

Aivan ensimmäiseksi, että varmasti pysymme päätöksessä, kaivettiin neljä  mökille häädettyä mustikkapensasta ylös ja istutettiin laatikoihin maan parannusta odottelemaan.  Astiataimia, hih…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylmät säät jatkuivat mutta ei se ainakaan huonontanut näiden taimien elämää. Kun meillä myöhemmin tarvittiin kaivinkonetta, samalla konemies kuopaisi tulevan mustikkamaan paikan oikein kunnolla. Leveyttä ja syvyyttä riittää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Navetan vintillä oli vielä jonkin verran kymmenien vuosien vanhaa kuiviketurvetta, joten isännän kanssa alettiin vaivalloinen ja pölyinen työ sen hyötykäyttöön ottamiseksi. Hitaasti mutta varmasti laskeutui ämpärillinen toisensa perään korkeuksista alas ja kohti emännän kanssa odottavia saaveja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska turve oli TODELLA kuivaa, kastelimme sitä jo montun täyttövaiheessa, kerros kerrokselta,  uuden nurinperinsadetin-keksinnön avulla. Toimi hienosti, keinui ja kasteli koko leveydeltä kerralla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Navetalta tuotiin yli 20 saavillista pehkua, mutta se ei riittänyt. Lisää haettiin Rautiasta, kuiviketurpeen nimellä sitä myydään, ja samalla ostettiin vielä yksi taimi, kun rivistöön mahtui. Sitten pensaat paikoilleen ja lisää kastelua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siihen se mustikkasato varmaankin on aiemmin kaatunut, kun emme ole perustaneet kunnollista, tarpeeksi suurta ja hapanta kasvualustaa. Kuiviketurpeen on ph vain neljä. Mustikalle optimaalinen ph on kuulemma 4,5 – 5, mutta se pärjää myös happamammassa maassa. Meillä on nyt kolmea lajia: Aino, Alvar sekä North Blue. Ristipölytyksestä on  hyötyä marjasadon onnistumiselle.

Nyt jännitetään vielä sitä, miten saamme suojattua viisimetrisen rivin jäniksiltä näin kesäaikaan. Niitä mokomia hyppelee pitkin päivää siellä ja täällä, ihan riesaksi asti ne puutarhassa nakertelevat. Mutta jos tämän kaiken uurastuksen jälkeen meilläkin kerätään jonain vuonna runsasta mustikkasatoa, niin työ ei ole mennyt hukkaan. Pensasmustikat ovat hurjan hyviä ja käteviä käyttää pakasteestakin.

Tuolla se uusi mustikkamaa nyt odottelee vadelmarivien vieressä sään lämpenemistä ja katekangasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHuh, mikä urakka, mutta valmista tuli siitäkin. Yhteistyöllä!

Täältä, klik, voit lukea lisää pensasmustikoiden viljelystä.

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Haaveena mustikkamaa

  1. Nettimartta sanoo:

    Onpa siinä mustikoilla nyt kelpo peti. Toivotaan runsasta satoa!

  2. Rouva Hyrskyn Myrskyn sanoo:

    Minulla on aivan samat puskat. Aino ja Alvar ovat muistaakseni jo ainakin neljättä vuotta ja viime kesänä ostin kolmannen eli North Bluen. Uusin selvisi hyvin talvesta ja odottelen nuppuja ja tietysti mustikoita siihenkin. Minä lannoittelen kahvin poroilla keväisin mustikoitani ja taisin myös antaa vanhaa rodo-lannoitetta.

  3. Kiitos vinkistä! Rhodo-lannosta minäkin laitoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s