Runebergintortut

”Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. ”

Edellinen oli suora lainaus Wikipediasta. Tämä helppo, alkoholiton resepti on kuitenkin lasten entisestä kouluajan kotitalouskirjasta. Sen nimi oli muistaakseni  ”Ole hyvä”. Monia muitakin ohjeita meillä on kokeiltu, mutta tähän aina  lopulta  päädytty.

 Runebergintortut

  • 150 g sultatettua voita
  • 1 muna
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl ruokakermaa (maitokin käy)
  • 1 dl (miel. kuorineen) jauhettua mantelia
  • 2 dl korppujauhoja
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vatkaa muna ja sokeri, lisää jäähtynyt voisula ja kerma. Lopuksi kuivat aineet keskenään sekoitettuna. Levitä taikina paperisiin vuokiin ja lisää päälle, sormella painettuihin kuoppiin,  vadelmahilloa. Paista 225 asteesa vajaa 15 minuuttia. Lisää valmiisiin leivonnaisiin vielä hiukan hilloa ja pursota sokerikuorrutetuubista rengas ympärille. Torttuja tulee tästä annoksesta 10-16 kpl riippuen siitä, millaisia vuokia käytetään. Omani olivat isompia, Amerikan muffins-vuokia, ja kaksinkertaisesta taikinasta tuli 20 torttua. Jos pidät karvasmantelin mausta, niin tiputa taikinaan alkuvaiheessa tippanen mutta ole varovainen! Meillä sitä ei haluta käyttää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ole hyvä!

Kategoria(t): Kokataan - Makeat leivonnaiset Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti