Kurjenmiekat

Odotan joka kesä ilolla saksankurjenmiekkojen kukintaa. Lajike on vanha ja se kukkii parhaillaan, aina yhtä upeasti. Vuosien varrella kasvusto on laajentunut ja sitä on pitänyt levittää isommalle alueelle, mikä on vain mukavaa. Jos nimittäin kysyisit minulta, mikä on kaunein kukkani, niin se on juuri tämä kelta-lila saksankurjenmieka!

Hoidossa ei ole ongelmia, kunhan ei istuta sitä liian märkään maahan. Keltakurjenmiekka kasvaa meillä rantavedessä ja siperiankurjenmiekatkin viihtyvät kosteassa ja veden äärellä. Saksankurjenmiekka sen sijaan kestää kuivuuttakin ja on parhaimmillaan auringossa. Lehdet ovat leveät ja tanakat ja maan pinnalla näkyy muhkuroita, jotka saavat jäädäkin näkyviin, kasvia ei siis saa istuttaa liian syvään! Kun ”muhkuramatto” tulee neljän-viiden vuoden kuluttua liian tiiviiksi, on aika jakaa kasvustoa.

Luin jostakin, että uudet lajikkeet ovat vaativampia kasvattaa. Tilasin kerran juurakoita, joiden piti olla kaunista, vaaleaa taivaansineä, mutta tummansinisiä niistä tuli. Kukinta oli satunnaista, joten se siitä kannasta. Enää en ole yrittänyt!

Siperiankurjenmiekkoja minulla on tällä hetkellä vain tätä vanhaa sinistä. Sen lehdet ovat hennommat ja kaarevat, kukinta-aika on kuitenkin sama. Sininen on korkeampi kuin kelta-lila, joten kukkapenkissä on huomioitava oikea istutusjärjestys! Kun kasvuston keskelle alkaa muodostua aukko, on tämän lajin jakoaika. Kuvan siperialainen kukkii mökillä kallioilla pienessä multataskussa, ei se siis  kovin vaativa näytä hoidon suhteen olevan…vettä ei ole likimainkaan!

Kukinnan jäälkeen leikkaan kukkavarret pois. Lehdistö pysyy molemmilla lajeilla kauniina, mutta keväällä hoidoissa on eroja: Saksankurjenmiekan lehdet ovat miltei maatuneet talven aikana ja ne on helppo vain nykäistä kompostiin – siperian serkku taas on tiivis heinäpehko, joka täytyy leikata saksilla tai veitsellä matalaksi. Tähän kevätleikkuuseen aikoinaan kyllästyinkin ja supistin laajat rivistöni vaivaiseen pariin taimeen. Näin nyt, vaan tulevia vuosia en takaa – on tuo sininenkin niin kaunis kukkiessaan!

Advertisement
Kategoria(t): Perennat, Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Kurjenmiekat

 1. Tarja Markkanen sanoo:

  Minulla on noita ekoja mutta kasvusto on heikentynyt, mitä tehdä?

  • Kiitos, Tarja, kommentista. Olisikohan aika jakaa kurjenmiekkasi? Vai ovatko ne olleet kauan samalla paikalla? Juuristolla ei ole ehkä enää tilaa levitä. Samalla voisit uusia multaa ja istutella niitä sitten toisistaan irti revittyinä harvempaan. Kasvu ja kukinta eivät ole loistossaan vielä seuraavana kesänä, mutta jatkossa kylläkin. Luin jostakin hyvin kauan sitten, että kurjenmiekoille ei saisi antaa kanan- tai hevosenkakkaa, se rinnastettiin siinä artikkelissa suorastaan myrkyksi, ainakin haitalliseksi. Itse lannoitan kevätlannotteella HYVIN varovasti tai ei ollenkaan. Uudelleenistutuksessa huomioitavaa se, että tulevat sopivaan korkeuteen – mukuloiden päällystät voivat näkyä. Onnea kauniiden kukkien kasvatukselle!

 2. Satu Vattulainen sanoo:

  Ihania kukkia sinulla!!! Mikä on tuo kelta-violettien saksankurjenmiekkojen takana korkeaksi kohoava valkoinen ja violetti kukka?

  • Siinä taitaa olla Illakkoa. Se on kaksivuotinen, vanha perenna. Äitini kasvatti sitä jo 50-luvulla ja olen aina toisinaan ostanut siemeniä ja kasvattanut kukkapenkissäkin. Muuten sitä ilmestyy satunnaisesti sinne tänne, juurikin siemenlisäyksen vuoksi. Se kukkii aina juhannuksen aikaan ja tuoksu varsinkin illalla ja yöllä on mahtava.

 3. Satu sanoo:

  Hei! Tuo kelta-violetti saksankurjenmiekka on aivan ihana. Voisitko myydä sitä minulle muutaman kappaleen? En ole löytänyt nyt myynnissä sellaista ja vielä maatiaista. satuvattu@gmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s