Mitä mukavaa tapahtui perjantaina?

Arvatkaapas vaan. Ihanaa!!! Perjantaina klo 15.15 olimme Jyväskylän liepeillä paikassa, missä oli muiden eläinten lisäksi myös hevosia…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…ja haimme sieltä tällaisen laatikon. Mitähän siellä on sisällä? Huomaatko, kansi on taitettu auki, että ilma vaihtuu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten huristelimme laatikon kanssa illan pimentyessä lumista pikkutietä Petäjävedelle. Siellä meitä vastassa oli ystävällisiä koiria ja ystävällinen isäntäväki. Emäntä avasi laatikon,  otti sieltä esiin….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…meidän ensimmäisen, uuden kanamme!

Ja vielä toisenkin, joka sai nimekseen Pilkku-Lotta, sillä miltei samanlainen ja aivan saman niminen täplikäs meillä oli omien kanojen joukossa jo vuonna 1993.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Löysin Petäjäveden paikan maatiaiskanakasvattajien listalta, mutta heillä ei ollut myynnissä alkukesästä munivia kanoja. Munanetistä taas bongasin Jyväskylän paikan, josta sattumalta (ja hyvällä tuurilla) sain ostaa kaksi viime toukokuussa kuoriutunutta rouvaa, jotka ovat munineet jo hetken aikaa. Ne piti kuitenkin hakea jo nyt ja meidän kanalamme on tällä hetkellä hyytävän kylmä! Siitähän seurasi minulle suuri hätä. Jälkimmäisellä perheellä oli kuitenkin tilaa ja sain järjestymään Pilkku-Lotalle ja sen siskolle hyvän sijaiskodin.

Ensi viikolla se saa tutustua talon kukkoihin, ehkä myös silkkikukko Kyöstiin…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…ja näihin rouviin. Huomaatteko, yhdellä on siniset posket! Aivan ihana! Sen munatkin ovat kuulemma sinertäviä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muut kanarouvat kurkottivat orrella kaulojaan: Höh. Vieraita, tähän aikaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta muutamassa pesässä istuttiin tiiviisti. Tämä rouva ei jouda orrelle, sillä…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…se hautoo näitä merkittyjä munia, joista pitäisi jonkun ajan kuluttua kuoriutua meillekin pari kanaa lisää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eli elämä on mallillaan. Keväällä saamme navettaan Pilkku-Lotan ja sen pikkusiskon lisäksi pari nuorikkoa ja ehkä myös kesäkukon! Mikael voi hakea munia heti ja heinä-elokuussa alkaisivat sitten nuorikotkin munintansa. Mutta ettepä arvaakaan, mikä tässä kaikessa on se paras juttu: Nämä kaikki kesäkanat pääsevät talveksi takaisin sijaiskotiinsa! Ja seuraavana keväänä sitten taas meille… KIITOS Saija! Ihanaa, että löysin sinut. Sain sinulta vierailumme aikana monta hyödyllistä kanalaneuvoa. Hyvää kananhoito- heppa- ja muutakin kevättä teille!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näkemiin, Riitta-emäntä!

 Sinne ne jäivät, pirteät maatiaiseni. Saapa nähdä, minkä nimen Mikael keksii Pilkku-Lotan pikkusiskolle. Ja onhan ne muutkin nimettävä, mutta se täytyy tehdä vasta sitten, kun ollaan tavattu. Toivottavasti haudottavista munista kuoriutuisi minullekin  siniposkinen neiti… Ja lukijani, tämä postaus oli sitten upo-uusien kanajuttujen ensimmäinen osa.

Advertisement
Kategoria(t): Kanala Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Mitä mukavaa tapahtui perjantaina?

 1. Lissu sanoo:

  Upeaa odotella taas… Paljon vaan onnea uusista ’lapsista’.

 2. Tuija sanoo:

  Ihanaa! Onnittelut uusista perheenjäsenistä! Meillä oli n.10 vuotta kesäkanoja. Nyt ovat ensimmäisen kerran kesäkanat muuttuneet talvikanoiksi eli ovat tulleet jäädäkseen. Pikkuruinen talvikanala tehtiin liiterin sisään. Ihmettelyä ja pakkasten jännäämistä on talvi ollut: kestopehkun saloja, lämmityslaitteiden mietintää, valaistuksen säätämistä ja vaikka mitä uutta. Onneksi neljä tyttöä ovat olleet iloisen pirteitä ja munineet hyvin, vaikka pelkäsimme pienen kanalan ahdistavan, kun saivat kesäpäivät nautiskella irti pihalla. :))))

  • Ihanaa, että teillä on talvikanoja! Me olemme sitä kovasti miettineet, saa nähdä, innostuuko isäntä lopulta puuhaan. Mutta kuitenkin on hienoa, että saamme kanat talvihoitoon, edes muualle. Kyllä siinä onkin monta miettimistä, kun talveksi kanat otetaan. Ne yrittävät kuitenkin osoittaa kiitollisuutensa munimalla…

 3. Tuulikki Oksa sanoo:

  Mukava postaus! Varmaan aika jännää alkaa ”kanalan tädiksi” Onnittelut vain uusista perheenjäsenistä 🙂
  Lapsuudestani muistan Mummulan vapaana pihalla kuljeksivat kanat, sekä vihaisen kukon, joka ei meistä lapsista tykännyt yhtään.
  Jännittävää oli kiivetä navetan vintille aamuisin poimimaan munat koriin 🙂
  Olipas mukavaa, kun sain muistella 🙂
  tuksu

  • Kiitos, Tuksu, kommentistasi! Mukava tutustua! Tuon saman muiston minäkin halusin aikoinaan siirtää lapsillemme, kun parikymmentä vuotta sitten otimme kanoja. Kerroinkin viime vuonna siitä ajasta ”Näistä kirjoitan” kanala-osiossa. Nyt haluaisin muistoja lapsenlapsellemme! Sinullakin muistot ovat säilyneet läpi elämän, eläimet ovat tärkeä osa meille kaikille.

 4. sylvi ja Sulo sanoo:

  Aivan ihania kanoja.
  Teillä sitten esikesänä kuuluukin kaakatusta.
  Paljon onnea uusille kanoille ja tietysti teille!!

  • Niin kuuluu kaakatusta, ehkä jopa kiekumista, tosin ei aivan meille asti. Viemme kanat äitini navettaan, joka on hiukan kauempana, mutta kiva siellä on sitten käydä munia keräämässä ja istumassa ja ihmettelemässä elämän menoa. Kanaterapiaa parhaimmillaan!

 5. metsätonttu sanoo:

  Voi jukra vieköön!!! Olen sanaton…

 6. Tarja sanoo:

  Komeita kanasia on teille tulossa ja kukkokin! Jos asuisin taajamassa niin hankkisin kesäkanoja, mutta sen verran vilkasta on liikenne täällä meillä, että ehkä ne melusta voisivat kärsiä. Kai ne kuitenkin tarvitsevat rauhallisen ympäristön?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s