Kotikaupunkini Keuruu

Filmasin pitkin kesää ja syksyä tätä pientä kotikaupunkiani ja nyt saatte tuhdin paketin kamerani satoa nähtäväksi. Kuten huomaatte, Keuruu on pieni ja kodikas, kauttaaltaan vesistöjen ympäröimä. Tekstiä en paljoa kuviin liitä, linkkejä sitäkin enemmän. Jos vaikka sattuisi jotakuta kiinnostaa, ihan oikeasti.   Kotiseutulaulussa lauletaan ”…kirkkaus Keuruun…”   Tervetuloa siis Keuruulle!

Keuruu rakentuu neljälle saarelle

Meiltä on 62 km Jyväskylään, 115 Tampereelle ja 215  Vaasaan.  Löysin sattumalta talvisia, varjoliitäjien ottamia ilmakuvia, linkki on tässä. Niistäkin näkee, että järviä, järviä ja taas järviä…Täällä voi siis toteutua haave asumisesta keskellä kaupunkia, omakotitalossa ja lisäksi vielä järven rannalla.

Kaunista maisemaa lämpövoimalan suuntaankin

Asukkaita on noin 11 000 ja suurin työnantaja kaupungin lisäksi on Keuruun varuskunta, joka työllistää 300 työpaikallaan jopa 20 % työvoimasta. Siksi täällä seurataankin pelolla puolustusvoimien säästösuunnitelmia!

Tampereen suunalta tulijat huomaavat tulleensa Keuruulle!

Nähtävyyksistä esittelisin teille tietenkin vanhan kirkon. Sen kauniin kiviaidan vierestä löytyvät sankarihaudat sekä katoksessaan oleva vanha kirkkovene .

Vanha kirkko on vuodelta 1759

Keskustassa on myös uusi kirkko, korkealla kalliollaan.

Keuruun kirkko vuodelta 1892

Pihlajavedellä, noin 30 km päässä Keuruun keskustasta, on nähtävyytenä vuodelta 1780 oleva erämaakirkko. Sen seiniin ovat jääneet kauan sitten istuneiden kyläläisten hahmojen varjot.

Vanhan pappilan päärakennus, ravintola "Pappilan pidot"

Junaradan takana on vanhan pappilan miljööseen muodostunut, upeasti entisöity  Vanha Keuruu, joka täällä kävijän on ehdottomasti koettava.

Pappilan navetassa toimivat mm. ravintoa Myllytuuli sekä taidemuseo

Keskustassa on vain yksi pääkatu, joten vuosikymmenien varrella se on käynyt ahtaaksi. Viime vuosina suuremmat kauppaliikkeet ovat alkaneet levitä sivummalle: Lidl ja Mega-market voivat houkutella asiakkaita suurilla paikoitustiloilla ison päätien varrella. Tämän päivän lehdessä oli tieto jopa suurensuuren K-Marketin mahdollisesta tulosta paikkakunnalle.

Me jalankulkijat kuitenkin rakastamme vihreää keskustaa: Kaikki asiointipaikat, virastoista torin, terveyskeskuksen ja apteekkien kautta ruokakauppoihin sekä muihin liikkeisiin, ovat lähellä, kävelymatkan päässä toisistaan.

Pääkatu

Kesäisin ihastelemme upeita kukkaistutuksia, jotka vain kaunistuvat syksyä kohti.

Risteily Keurusselällä siipirataslaiva Elias Lönnrotilla on mukava kokemus. Se seilaa mm. Maisemahotelli Keurusselkään ja takaisin keskustaan.

Siipirataslaiva Elias Lönnrot satamassaan

Kun tänne tuli 60-luvun lopulla varuskunta, minäkin olin vielä siinä iässä, että päivystin joskus autolla kylämme raitilla sotapoikia. Harmistuin kerran suuresti, kun eräs heistä kertoi etsineensä tätä paikkakuntaa: Ei löytynyt, sillä tullessa luki tienviitassa ”Keuruu, 1 km” ja jonkun ajan kuluttua sama opaste oli vastakkaiseen suuntaan. Tuli ajettua huomaamatta jo Keuruun ohi…

Seuraavat kuvat ovat kirjaston rannasta: Idylliä sielläkin!

Kirjasto Tarhian rannassa

Kirjaston rannassa voi istahtaa lukemaan

Urheilukentän lisäksi meillä on Keurusselän liikuntapuisto, jossa parin viikon kuluttua järjestetään jälleen isot kisat: SM-hiihdot. Suuren vapaaehtoisjoukon avulla. (Sinnehän se meidän isäntäkin…)

Urheilukenttä

Keuruulla on hyvä asua. Meillä puhutaan (tai ainakin ennenvanhaan puhuttiin) Suomen ”puhtainta murretta”. Ei tarvitse mennä kuin 20 km pohjoiseen, niin peruna onkin vain peru! Suuret taiteilijat ovat viihtynet täällä, katsopa linkki Gallen-Kallelan tauluun ”Tyttö Keuruun kirkossa”. Tietenkin purnattavaakin löytyy. Tällä hetkellä eniten seututerveyskeskukseen liittymisestä ja sen mukanaan tuomista hankaluuksista. Tai ennestäänkin vähäisten, lähikuntiin suuntautuvien bussivuorojen supistamisesta kannattamattomina.

Nykyisin Keuruulle tulevat huomaavat varmasti suuret himmelit, jotka kesäaikaan ovat kukkien keskellä kiertoliittymissä. Jouluksi, Keuruun Yrittäjien järjestämässä joulunavauksessa, niihin syttyvät jouluvalot.

Ystäväni Tuulan Face Bookissa oli kerran kertomus, joka äärimmäisyyksissään herätti hilpeyttä. Lopuksi osa tästä minullekin tutun tuntuisesta tekstistä:

Tiedät olevasi KEURUULTA kun mielestäsi on ruuhkaa, jos 4 autoa odottaa vuoroaan traktorin ohittamisessa. Mittaat välimatkoja tunneissa.  Kun menet kävelylle, niin ainakin kaksi henkilöä pysähtyy ja kysyy tarvitsetko kyytiä. Viikonloppujännitys tarkoittaa käyntiä Jyväskylässä tai Tuurissa.  Et käytä vilkkua kääntyessäsi kotiin, koska kaikkihan tietävät, minne olet kääntymässä. Jos soitat väärään numeroon, niin saat oikean sieltä. Puoli kuntaa pidättää henkeään, jos joku yritys aikoo muuttaa pois paikkakunnalta. Naurat täyttä häkää, kun luet tätä, koska tiedät, että kaikki on totta. Sen jälkeen jaat tämän kaikille kavereillesi, jotka ovat koko paikkakunta.

Loppuyhteenveto: Ihanaa asua Keuruulla. Ihanaa, että sain palata tänne juurilleni. Täällä on sydämeni ja kotini. Ihana suuren jävemme, Keurusselän, sini…siitäkin on jopa  laulu!

Kategoria(t): Koti Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Kotikaupunkini Keuruu

  1. Mk sanoo:

    Täytyi heti reittihaun kautta etsiä kuinka pitkä matka Orivedeltä on Keuruulle, tyttären muutettua sinne ollaan tutustuttu moneen mielenkiintoiseen paikkakuntaan.
    Juuri sellaiselta Keuruukin vaikuttaa.
    Mukavaa kun esittelit sen meille!.

    • Mk, Meidänkin tytär asuu Orivedellä! Aikamoinen sattuma. Orivesikin on todella kaunista seutua. Meiltä menee noin tunti, kun lähdetään sinne Keuruulta. Joten ei ollenkaan mahdoton välimatka, jos meille piipahtaisit! Tervetuloa, varsinkin kesäaikaan!

  2. Nettimartta sanoo:

    Olipa raikas postaus. Kivasti kerroit ja esittelit kauniin näköistä paikkakuntaasi. Meiltä on Orivedelle 2 h. Tuttu paikka, kun olin koko lokakuun siellä töissä ja asuin paikkakunnan ainoassa hotellissa. Tosi hulppeita maisemia, sielläkin.

  3. Metsätonttu sanoo:

    Kitios, hyvältä näyttää! En muista olenko koskaan käynyt Keuruulla.

  4. Konnadonna sanoo:

    Voi, miten hienoja kuvia Keuruusta! Tutuiksi käyneitä paikkoja. Ihailen joka kesä Keuruun mahtavan upeita kukkaistutuksia, todella hyvin hoidettuja ja kauniisti sommiteltuja.

    • Ah, kiitos Konnadonna! Ja sinullekin: kun noin lähellä asut, niin ajelehan jollakin tilitoimistoreissullasi meillekin saakka! Ei ole kuin kolmisen kilometriä.

      • Konnadonna sanoo:

        Kiitos kutsusta. Olen katsellut blogistasi ihania kuvia puutarhastasi, olisi ihan tutustumisen arvoinen paikka varmaan. Tervetuloa poikkeamaan myös meilläpäin 🙂

  5. Taija Santamäki sanoo:

    Hei! Aivan upea on tuo kuvasi Kamanasta. Olisiko sitä mahdollista käyttää Vanhan Keuruun alueen ja Kamanassa toimivien yritysten markkinoinnissa?

Jätä kommentti