Mehitähtiä

Mehitähdet ovat mukavia, matalia kivikon kasveja. Minullakin on muutamia eri lajeja, vaikka niillä ei olekaan mitään ”kunnon paikkaa”. Pieni sora- ja kivipuutarhan palanen toisi ne kauniisti esiin, mutta meillä olen painellut niitä kasvamaan vähän mihin sattuu: seinustalle ja kivien koloihin. Joskus olen keväisin tehnyt laakealle vadille terassin pöydälle ”japanilaisasetelman”, jossa oksien, kauniiden kivien ja hiekan lisäksi on myös mehitähtiä ja muuta pientä nättiä. Hyvin ne siinäkin pärjäävät, syksyyn saakka, sillä multaa ei näillä pienijuurisille kasveille paljoa tarvita. Aurinko ja paahde ovat sen sijaan oikein mieluisia.

Kattomehitähti maksaruohon ja sammalleimun keskellä

Kattomehitähti on saanut nimensä siitä, että ennen sitä kasvatettiin turvekatoilla tulipaloja estämään. Ei taida kovin hyvin tuli tarttuakaan sen paksuihin, vesipitoisiin lehtiin! Jos ostat yhden pienen kasvin, se levittää jälkeläisensä ”käsi kädessä” ympärilleen. Toisinaan perheillä on melkoisen ahdasta, silloin on riistettävä äidiltä lapsia ja vietävä kauemmas kotoaan. Kun mehitähtivanhus on ollut paikallaan useamman vuoden, se alkaa kasvaa kuin torni ja työntää viimeisillä voimillaan latvukseen kukinnon. Se on merkki siitä, aika on tullut täyteen: kukittuaan ruusuke kuolee. Mielenkiintoinen ja inhimillinenkin kasvi!

Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mehitähtiä

 1. Lissu sanoo:

  Olet siirtymässä kohti kesää… Pakoon näitä pakkasia?

  • Konnadonna, kiitos! Ja Lissu, täytyisi kai pikkuhiljaa palata sille alueelle, mihin tuo turhan pikaisesti päätetty blogin nimikin viittaa…Tosin vielä olisi muutakin mielessä! Vaikkapa niistä kana-asioista!

 2. Metsätonttu sanoo:

  Enpäs tiennyt tuota, mitä kerroit mehitähtikatosta ja sen kuolemasta. Oi kun mielenkiintoista ja surullista. Olen nähnyt yhden ladon seinässä vanhaan ikkunaan puitteena ladottu mesitähtiä. Kauneimpia tauluja, mitä olen nähnyt tai ainakin elävimpiä. Sitä tosiaan voi laittaa joka paikkaan. Onneksi minullakin sitä on vielä siellä täällä! Pitää hyödyntää ensi kesänä sitä enemmän.

  Sitkeyden perikuva!

  • Metsätonttu, varmaan ihana näky tuo mehitähti-ikkuna! Ne tosiaan pärjäävät niin vähällä. Kaikenlaisissa kallionkoloissakin. Juttua kirjoittaessani ajattelin, että taidankin keväällä siirtää niitä alapihan kiven päälle ja teen sinne sen ”japanilaisen” plänttini!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s