Kana-ajatuksia 1

Meillä aloitettiin kanojen pito omien lasten iloksi jo yli 30 vuotta sitten. Välillä oli taukoa, mutta kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyi, halusin antaa hänellekin samoja lapsuusmuistoja, kuin mitä itse sain maatalon tyttärenä kokea: Kanojen iloinen kaakatus kesäaamuna ja sirkuttavat munat, joista pian kuoriutuvat pienet kananpojat.

Näin on kulunut yli kymmenen vuotta: Välillä vain kesäkanoja, välillä talvikanalakin vanhassa navetassa. Viimevuosina navetan lämmittäminen on kuitenkin alkanut arveluttaa jo hauraiden sähköjohtojen paloriskinkin vuoksi, joten viime kesän ”käytettyinä” ostetut (resque) kesäkanat tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Mutta joululahjaksi saimme esikoiselta ja hänen vaimoltaan lahjakortin: Viisi ruskeaa kanaa kotiin tuotuina.

Jos saisimme uusia, munintansa aloittavia kanoja, ei niitä mitenkään voisi syksyllä hävittää. Ja sitten mummulla välähti: Talvikanala vanhan talon kellariin! Se, että sen voisi sinne rakentaa, oli mahdollista vain erinäisten toimenpiteiden jälkeen: Tila oli aivan täynnä kaikkea tarpeetonta, tosin myös tarpeellistakin. Tässä kuvassa työ on jo alkanut: Punaisen painesäiliön ympärillä ollut laudoitus eristeineen on purettu, perällä näkyvät lämminvesivaraajan osat sekä uusiokäyttöön kerätyt puretun saunan vanhat paneelit.

Iso vesivaraaja oli vuosia sitten hajonnut ja vuotanut vetensä betoniin, kuivuneet jäljet näkyivät edelleen seiniä purettaessa.

Putkimies kävi vaihtamassa painesäiliön huomattavasti pienempään ja samalla se siirrettiin lämpimään pannuhuoneeseen. Isäntä purki laudoituksia, villatkin löysivät uuden kodin Jukan traktoritallin kattoeristeinä. Sitten irroitettiin vesivaraajan putkia

ja lopuksi halkaistiin puukkosahoilla metalliset seinämät.

Naapurin Manu nosti halkoluukun kautta etukuormaajallaan painesäiliön sekä muut raskaat metalliosat traktorin peräkärryyn.

Tulipas tilaa!

Leivinuunipuille ruuvattiin tuet kattoon ja lattiaan, nyt pinot pysyvät hyvin koossa. Ennen, puulämmityksen aikaan 1960-luvulla, halot vain heitettiin sikin sokin lattialle.

Isäntä hurrutteli kalkkivelliä ja emäntä siveli sitä seiniin. Betoni on kovin reikäistä, siispä luovutin ja kävin pensselini kanssa läpi vain tärkeimmät alueet sillä esikoinen lupasi kesäaikaan hoitaa loput – ja varsnkin katon – paineruiskullaan. Joka tapauksessa tila tuli jo nyt hiukan valoisammaksi.

Vanhoista saunan lauteista saatiin hieno työtaso sekä kävelysilta ikipölyiselle sementtilattialle.

Pannuhuoneesta oli tuotu putkia tiiliseinän läpi ja kun putkisto purettiin, huomattiin, että seiniä olikin kaksi. Toistaiseksi kukaan ei ole osannut selittää, missä virhe aikoinaan on tullut, mutta betonivalujen lisäksi tiiliäkin on jouduttu käyttämään. Oma mielikuvitus tietenkin alkoi laukata: Olavin linnan seinään muurattiin tarun mukaan neito – mitähän tuolla puolen neliön ikkunattomassa salakomerossa on?

Ainakin viesti remonttivuodesta:

Isäntä purki seinää

lattiaakaan ei tuohon komeroon oltu valettu. Emme kuitenkaan kaivaneet pohjaa, pitäköön salaisuutensa, jos sellainen sieltä löytyisi. Nyt se on joka tapauksessa betonia.

Mutta yksi yllätys kuitenkin oli piilotettu tuohon salaiseen paikkaan: Amorin muisto yli 60 vuoden takaa. Ihana! Jos emme olisi purkaneet seinää, tätä ei olisi ikinä löydetty.

Takimmaisen seinän aukosta pilkotti pannuhuone ikkunoineen

ja silloin keksin, että siitähän me saamme pikkiriikkisen valonpilkahduksen myös kanojen puolelle! Jukka muurasi aukkoa siistimmäksi, vanha taulun kehys laseineen oli mini-ikkunaan juuri oikean kokoinen.

Näen jo mielessäni kaksi pientä led-tuikkua, jotka asetan tänne pannuhuoneen puolen tasanteelle kanojen iloksi jouluaikaan.

Syyskesällä, kun Ukrainan sota ja energiapula oikein pelottivat, ostin kirpputorilta pienen kamiinan hätävaraksi. Se sijoitettiin nyt pannuhuoneeseen jo aiemmin käytöstä poistetun lämmityskattilan paikalle kanalan lisälämpöä tuomaan ja jos on tarve, sillä on kätevää vaikka tehdä ruokaa kuten puuhellallakin, jota meillä ei missään muualla valitettavasti ole.

Näin saatiin kunnostettua ja siistittyä viimeinenkin osa vanhan talon tiloista. Se oli kaikinensa monen vuoden urakka. Mutta tarina kanalan rakentamisesta jääköön vielä seuraavaan kertaan.

Advertisement
Kategoria(t): Valkoisen talon kunnostus Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s