Jäälyhdyt

Talvimyrsky toi tullessaan kylmät säät:

Kun siivoilimme vanhaa puolta jouluvieraille, pakkanen oli koristellut lasikuistin ikkunat jääkukin. Ihanat!

Luntakin on jo riittävästi,

maisema on niin kaunis!

Nyt kun sää on niin kylmää, muistin pitkästä aikaa jäälyhdyt. Niiden tekeminen ei ole vaikeaa, kunhan vaan ämpärietä riittää. Vettä täynnä olevat sangot viedään ulos yöksi, mielellään lumen päälle. Lumi eristää sen verran, että pohja ei helposti jäädy, mikä on tärkeää kun vesi kaadetaan pois.

Riippuu tietenkin pakkasasteista, mutta noin 10-16 tunnin kuluttua astia tuodaan sisälle vaikkapa keittiön tiskialtaaseen, asetetaan varovasti kyljelleen ja lasketaan ehkä hanasta ulkoreunalle vettä niin, että jääpaakku rapsahtaa irti. Tässä vaiheessa se saattaa luistaa vauhdikkaasti pois, joten kannattaa olla varuillaan, ettei se tullessaan halkea! Lumella jäädyttäminen on saanut aikaan sen, että pohja onkin jo valmiiksi avoin, nyt vain kaadetaan vesi pois ja jäälyhty kannetaan ulos odottelmaan loppusijoitusta ja kynttilää. Ämpärin muoto on nyt siis ylösalaisin ja vahvaksi jäätynyt yläosa on lyhdyn pohjana.

Veden voi tietenkin myös värjätä tai sitten jäädyttää ulkoreunoille vaikka nuukahtaneet tulppaanit uutta elämäänsä varten. Lyhdyt voi pinota torneiksi ja ryhmiksi, kuten kerran tein. Meillä nämä jäävät nyt odottamaan jouluaikaa ja valopolkua vanhalle puolelle. Sää on tosin lauhtumassa, mutta toivon, että lumihangessa ne kuitenkin säilyisivät ja jäisivät pikkuväen muistoihin vuoden 2022 joulusta mummolassa.

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s