Perunat kellariin

Isäntä oli jäähdyttänyt kellaria parin viikon ajan: Kylminä öinä ovi oli auki, päivisin kiinni tai raollaan.

Kellari on rakennettu vuonna 1907, vuosiluku on raaputettu eteisen seinään:

Mittari näytti sisällä jo alle kymmentä astetta ja kun sää oli kuivaa ja perunoiden varretkin aiemmin niitetty, oli edessä sadon nostaminen. Vanha, vuoden 1959 mallia oleva Porche pääsi taas navetan vintistä hommiin.

Kasvussa oli yksi rivi Siikliä, kolme riviä Annabelleä, kolme riviä Afraa ja yksi rivi Veloxia. Vanhat lajikkeet Tammiston aikainen sekä Manteli kasvoivat kasvimaalla, ne kerättiin kuokalla jo aiemmin.

Viikonloppuna saimme apujoukkojakin ja niin tuli koko sato korjattua ennen ruskamatkaa.

Keväällä puhuttiin siitä, että kotimainen peruna voi loppua kaupoista ja mekin innostuimme lisäämään kasvualaa. Nyt kyllä satoa riittää lapsillekin, ihan niin paljon kuin vaan haluavat! Laatu ja koko olivat oikein hyvät, onneksi keräsimme perunat hyvän sään aikana. Nyt maa on runsaiden sateiden vuoksi tosi märkää. Alapuolen laatikoissa on pienempiä perunoita, joista saamme ensi kesän siemenet.

Samoin kuin keväisen lahnan kudun aikaan, tunnen myös perunoiden noston yhteydessä maalaiset juureni voimakkaasti. Näin on tällä mäellä eletty jo monen sukupolven ajan, minäkin jatkan isäni työtä. Ja ihan kuin merkkinä siitä, työtämme seurasi koko ajan yksinäinen västäräkki. Se hyppeli traktorin vieressä tai kerääjän kintereillä. Välillä se katseli viereisen kesäkeittiön katolta ja koko ajan se sirkutteli syksyn värittämiä jäähyväisiään. Nyt sitä ei enää näy, sen matka on alkanut ja meidänkin matkamme täällä jatkuu kiitollisin mielin kohti talvea.

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s