Vyöruusun kurimus

Kun aiemmin kuulin sairaudesta, jonka nimi on vyöruusu, ajattelin että se on vyömäsesti iholla oireileva ihottuma. Eikä muuta. Mutta en ajattele enää! Se toki voi mennä ohi aciclovir-lääkkeellä kivuttomamminkin, mutta mitä vanhempi potilas on, sitä helpommin vyöruusuun liittyy jälkitautina kauhea hermosärky, jota voi kuvata sähköiskuiksi tai poltteeksi. Mikään särkylääke ei siihen auta, tarvitaan tehokkaampia, hermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Eikä niistäkään juurikaan apua ole. Isännän vyöruusu on vyötäröllä toispuoleisesti, olen leikannut muutaman kesäpaidan lyhyeksi topiksi ettei kangas pääse koskettamaan ihoon. Peittoakaan ei voi käyttää ja yöt kuluvat yhdessä asennossa, toisella kyljellä. Lyhyen lievityksen pahimpiin kohtauksiin tuo puudutusgeeli, jota saimme reseptillä. Eikä kukaan tiedä, koska tämä on ohi: Kesän jälkeen vai meneekö jopa ensi vuosi? Vai loppuuko se koskaan? Sekin on mahdollista.

Kolmiolääke väsyttää, se on onneksi hyvä. Suuri osa päivistäkin kuluu nukkuen. Juuri ja juuri hän jaksaa leikata nurmikkoa päältä ajettavalla ruohonleikkurilla, ainakin yhden alueen kerrallaan. Pienikin puuha kohentaa mieltä ja ehkä vähän kuntoakin, joka tässä iässä menee helposti huonoksi. Ja tietenkin tuollainen lähiomaisen sairastaminen vie voimat myös puolisolta, joten tämä kesä on tosiaan erilainen kuin ennen. Olimme varanneet eläkeliiton matkan Tallinnaan, mutta isännän tilalle tuli ystäväni Kangasalta. Matkan peruuttamiseen olisi tarvittu peruutusvakuutus ja olihan se toki ihanaa itsellenikin päästä vähän tuulettumaan, kun tiesin, että noin lyhyen ajan isäntäkin pärjää, jääkaappi oli täynnä ruokaa.

Nyt tytär on etätöissä Keuruulla ja pikkuväen myötä päiviin tulee iloakin.

Toivon niin kovin, että tuo tuska isännällä hellittäisi. Itselläni on nyt ensimmäinen vyöruusurokote otettu, isäntä ottaa omansa kunhan saa voimia kerättyä. Tuo kamala tautihan voi uusiutua, kuulin jopa yhdestä jolla se on nyt kymmenettä kertaa! Sateenkaari, pieni mutta kuitenkin sateenkaari. Tuoko se onnea?

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s