Maamanteli

Enpä sellaisesta kasvista ollut aiemmin kuullutkaan, mutta joskus on kiva kokeilla jotain ihan uutta ja tilasin keväällä Mustilan puutarhasta maamantelin mukuloita vai siemeniäkö ne ovat. Nimiäkin on useita: Kastanjasädekaisla, maakastanja, tiikeripähkinä. Taisin ihastua ilmoituksen tekstin siihen kohtaan, että maamantelit ovat kulttuuriperintölajike 1200-luvulta. Meillähän on vanha talo 1700-luvulta, niin hyvin sopii kulttuuriperintökin tänne kasvuun. Tämä puoliruoho muodostaa parisenttiset, pähkinän makuiset mukulat maan alle ja kasvuaika on noin 140 vuorokautta, siis ainakin viisi kuukautta.

Kylvin ne aikaisin keväällä, alkukasvtus tapahtui lasikuistilla tomaattien kanssa.

Kasvihuoneen nurkat ovat hankalia hoitaa (tomaatteja on vaikea kerätä siitä taaimmaisesta kasvista) ja olen aina toisinaan yrittänyt keksiä niihin kasvamaan jotan, mitä ei tarvitse päivittäin tai edes viikottain nyppiä tai kerätä. Nyt yhdessä nurkassa kasvaa sitten kulttuuriperintölajiketta, kylläpä kuulostaa hienolta!

Tästä eteenkin päin kaikki tuleva on yllätystä. Kun syksy saapuu ja kasvihuone tyhjennetään, niin nostan nuo neljä kasvia ylös ja katson, onko juuriin muodostunut mukuloita. Enkä tiedä sitäkään, mitä sitten teen. Kuoritaanko ne? Ainakin pestään? Jossain luki, että ne ovat melko kovia ja että voisi liottaa ennen syömistä. Ja voi säilöä pakastamalla. Jo jaa, voihan se olla, että mitään syötävää tai varsinkaan pakastettavaa ei tue. Se nähdään sitten syksyllä. Ruohonjuuri-kaupassa niitä ainakin on myynnissä, jos oma sato jää saamatta ja maku kiinnostaa.

Advertisement
Kategoria(t): Kasvihuoneessa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Maamanteli

  1. Harrastelija sanoo:

    Hauska kokeilu. Pääsitkö syksyllä maistelemaan satoa?

    • Kyllähän siellä mullassa oli samanlaisia pipanoita aika paljonkin ehkä. Oli vaan vaikea löytää! Ja en tiennyt, miten niitä syödään, hurjan kovia olivat. Eli maistaminen jäi 😂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s