Vanhan talon putkiremontti 4

Kerroin tässä tarinassa, klik, siitä, että viemäriputkiremonttia ei voi lykätä pitkälle, sillä mies, joka tietää eniten talon putkistosta, suunnittelee jo eläkepäiviä. Omastakaan terveydestä ei tietenkään tässä iässä ole takuita, siksi päätimme tehdä kaiken valmiiksi tänä keväänä, josta syystä viime viikko kului Jukalta ja isännältä hyvin raskaan työn merkeissä. Olimme ensin ajatelleet, että alakerran saunatiloissa vaihdetaan vain viemäriputket, mutta seinät saisivat jäädä entiselleen – toistaiseksi. Toiveajattelua! Tarkempi tutkiminen osoitti, että monesta paikasta laatat olivat irti, tuonkin repsottavan kohdan

olisi voinut jo aiemmin huomata, jos olisi vaan katsonut tarkasti. Ihme, että laatat eivät olleet pudonneet, niin paljon ne pullistuivat jo ulos päin. Mikäs siinä auttoi, seinälaatatkin oli poistettava. Niitä oli kaksi kerrosta päällekkäin, ehkä siksikin oli näitä ongelmia tullut.

Eikä se viemäriputkiston uusiminenkaan niin helpolla hoitunut – pesuhuoneen viemäriin liittyi saunan lisäksi myös pannuhuoneen viemäri, eli sekin oli kaivettava esiin.

Luulimme, että pääputki jatkuisi alakerran eteisen lattian läpi suoraan ulos likakaivoon, mutta vielä tuli yksi mutka matkaan: Putki kääntyikin kohti kylmää varastoa,

joten sieltäkin lattiaa oli avattava. Lottovoitto oli kuitenkin se, että tuolta sisältä pystyi työntämään paikoilleen viemärikaivoon johtavan putken kokonaisuudessaan, eli kaivinkonetta ei tarvittu!

Pesutilojen lattiassa oli päällimmäisenä 30 vuotta sitten lisätty vesikiertoinen lämmitys sekä laatat, sen alla vanha betonilattia. Ja sen alla vasta maahan kaivetut viemäriputket, eli kaikki piti poistaa, ihan perusmaahan saakka ja vielä sitäkin toistakymmentä senttiä kauttaaltaan, että jatkossa saamme lämpöeristyksen paikoilleen.

Talastyöltä saimme kaksi järeää konetta tähän tarkoitukseen ja etsimme talon kaikki saavit ja ämpärit poistettavan aineksen kuljetukseen.

Saunatilat ovat maan alla, joten kaikki jäte olisi pitänyt kantaa jyrkkiä portaita ylös ja ulos,

mutta saimme vuokrattua kuljettimen, joka helpotti hommaa paljon: Purkujäte siirtyi halkoluukun kautta suoraan traktorin peräkärryyn.

Työn edetessä tuli vihdoin vastaan se tukoskohtakin, joka on vuosikaudet ollut piilossa ja aiheuttanut monia ongelmia. Tämä suoraan keittiön tiskialtaasta alas tuleva putki

oli aivan tukossa. Tuosta mössöstä tihkui vesi läpi kuin suodattimesta, painaen samalla sitä alemmas aina vaan uudeksi tukokseksi pääviemäriin.

Nyt tuokin kohta on liukasta muoviputkea niin kuin muutkin putket, joten voimme huokaista helpotuksesta.Tästä lähtien ei vessajäte nouse esiin pesutilan lattiakaivosta, niin kuin muutaman kerran on käynyt.

Nyt kaikki sotkuisin ja pölyisin työ on tehty. Tästä alkaa uuden rakantaminen! Pihalla on ollut tungosta, kun putkimies, sähkömies ja kirvesmies ovat vurotellen tai yhtäaikaa töissä isännän kanssa, tälle mummulle on jäänyt päätyöksi vain siivoojan, ”pomon” ja kokin hommat.

Vessan laatoituksen hoiti taitavasti nuori ja reipas yrittäjä Sara,

ja vessa, jonka remontista kaikki alkoi, on nyt jo tässä vaiheessa.

Kun hommaan on ryhdytty se viedään loppuun saakka. Mikään kiire ei näillä töillä kuitenkaan ole, mutta pikkuhiljaa, päivä kerrallaan ja välillä taukopäiviä pitäen, tämäkin urakka etenee. Ikävät yllätykset on nyt – toivottavasti – nähty ja voitettu, ja ollaan jo paremmalla, keväisellä puolella.

Advertisement
Kategoria(t): Vanhan talon kunnostus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s