Nyt onnistuin löytämään täältä niin hyvän ohjeen gluteenittomaan saaristolaisleipään, että pitää mainostaa teillekin, jos ennen joulua vielä joku haluaa sitä valmistaa. Koska minulla on aikaisemmilta vuosilta muistoja siitä, että linkit yksinkertaisesti katoavat, laitan koko ohjeen myös tänne muistiin omaakin perhettä varten.
Gluteeniton saaristolaisleipä
- gluteenitonta tummaa Kukko-olutta
- 50 g tuorehiivaa
- 1 rkl psylliumia
- 1½ dl tummaa siirappia
- 1½ tl suolaa
- 2 dl pellavarouhetta
- 2 dl tattarihiutaleita tai kaurahiutaleita
- 2 dl tattarijauhoja
- 1½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim.Virtasalmen Viljatuote)
Leivän sivelyyn 1 rkl siirappia ja 2 rkl vettä
Kaada olut kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liutoa hiiva oluen joukkoon, lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi ja suola, pellavansiemenrouhe ja kaurahiutaleet. Vatkaa sähkövatkaimella. Lopuksi tattari- ja gluteenittomat jauhot, jatka vatkaamista muutama minuutti.
Nosta taikina isolla lusikalla leivinpaperilla vuorattuun 2 l leipävuokaan,tasoita pinta tasaiseksi veteen kastellulla lusikalla. Jätä liinan alle kohoamaan noin 40 minuutiksi ja paista sitten 175 asteessa uunin alaosassa 50-60 minuuttia. Sivele loppuvaiheessa pari kertaa siirappivedellä. Anna valmiin leivän vetäytyä vuuassa 10 minuuttia, kumoa sitten ritilän päälle ja peitä liinalla.
Tämä on kyllä tosi, tosi hyvää! Viipaloin leivän ja pakastin pienissä erissä joulua odottamaan. Suosittelen! Kiitos ohjeesta himoleipurille!