Pyhän Fanurioksen kakkua?

Suurmarttyyri Fanurios, kuka hän oli? Tuo kysymys nousi ensimmäisenä mieleeni, kun ystävä kertoi FB-sivullaan tehneensä pyhälle Fanuriokselle nimettyä kakkua. Tarinan voit lukea kokonaisuudessaan täältä, klik, mutta lyhyesti kerrottuna se menee näin:

Kun Rhodoksen kaupunginmuuria korjattiin noin 1500-luvulla, paljastui raunioista kaunis mutta sortunut kirkko. Samalla löytyi myös useita ikoneja, jotka nekin olivat pahoin vaurioituneet paitsi yksi, joka näytti kuin äsken maalatulta. Paikallinen piispa kutsuttiin katsomaan ihmettä ja hän sanoi heti: Pyhä Fanurios. Henkilö oli kuvattu nuoreksi, kädessään ristiä pitäväksi sotilaaksi. Hänen elämästään kertoivat Fanurioksen ympärille maalatut kaksitoista kuvaa, joista voi päätellä kuinka häntä oli kidutettu monin eri tavoin. Myöhemmin pyhää Fanuriosta rukoiltiin auttamaan kadonneiden esineiden löytymiseksi. Jos esine sitten löytyi, leivottiin kakku, joka jaettiin köyhille ja rukoiltiin samalla pelastusta Fanurioksen omalle äidille, joka perimätiedon mukaan oli syntinen nainen. Pyhä Fanurios auttaisi niitä, jotka rukoilisivat hänen äitinsä puolesta. Yhä edelleen näitä kakkuja leivotaan jossain päin ja viedään kirkkoihin siunattavaksi. Tässä yhteydessä ortodoksit rukoilevat Kreikassa ja Kyproksella: ”Antakoon Jumala levon pyhän Fanurioksen äidin sielulle.”

Ortodoksit muistavat Kreikassa pyhää Fanuriosta aina hänen muistopäivänään 27. elokuuta, Suomen ortodoksiseen kalenteriin häntä ei ole merkitty.

Tuossa ensimmäisessä linkissäkin on ohje kakkuun, mutta olen itse tehnyt sitä reseptillä, joka löytyy täältä, klik. Nyt joulun tullessa herkullinen, appelsiininen kakku tuli taas mieleen. Kreikassa siihen käytetään yhdeksää tai yhtätoista eri ainetta, meillä näin:

Pyhän Fanurioksen hedelmäkakku

  • 1,25 dl oliiviöljyä (meillä juoksevaa Oivariinia)
  • 2 dl sokeria
  • 2,5 dl puristettua appelsiinimehua (kolme appelsiinia)
  • kolmen appelsiinin raastettu kuori
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 200 g rusinoita
  • ½ dl murskattuja saksanpähkinöitä
  • vajaa 400 g vehnäjauhoja

Vatkaa sokeria ja öljyä tai juoksevaa Oivariinia niin kauan, että sokeri liukenee. Raasta pestyistä (luomu)appelsiineista kuori ja purista mehu. Jos sitä ei tule kahta ja puolta desiä, vähennä jauhoja. Lisää sooda mehuun isossa astiassa, se kuohuu! Lisää öljy-sokeri ja mausteet sekä rusinat mehusoodaan ja lopuksi jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Tarkkaile jauhon määrää, vähemmänkin voi laittaa. Kreikkalaiset paistavat kakun tasapohjaisessa, matalassa uunivuuassa, meillä se tehtiin rengasvuokaan. Jauhottamisesta löydät ohjeita aiemmin antamastani linkistä, meillä sekin tehtiin perinteisesti. En ole kokeillut miten tämä onnistuisi gluteenittomana, mutta vehnäjauhoihin tehtynä se ainakin on oikein hyvää!

Advertisement
Kategoria(t): Kokataan - Makeat leivonnaiset Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s