Kukkapenkkejä tai sitten ei

Talomme on loivassa peltorinteessä, joten jouduimme pengertämään aikoinaan pihaa tasaisen alueen lisäämiseksi. Tuohon rinteeseen istutimme vuorenkilpeä ja kivikkokasveja,

tasaiselle yläreunalle muodostui vuosien saatossa kukkapenkki.

Myöhemmin ajattelin muuttaa alueen helppohoitoisemmaksi, joten perennat hävitettiin muutama vuosi sitten ja tilalle istutettiin kukkivia pensaita, joiden juuristoon kuitenkin levisi juolavehnä ja millä sen pois saat! Eli ei onnistunut ideani helpommasta hoidosta mutta joku rajakasvi rinteessä kuitenkin pitäisi olla. Kesällä esikoinen – toiveeni mukaan – kaivoi koneellaan pensaat pois ja multaan istutettiin tämän mummon viimeinen vaihtoehto: Vuorenkilvet. Ne ovat niin peittäviä, että jopa rikkakasvit kuolevat.

Nyt olen tyytyväinen. Joka kerta, kun katson olohuoneen ikkunasta järvimaisemaa ja peltoja, huokaan onnellisena: Vuorenkilvet voivat hyvin ja mummon mieli on iloinen. Ei tuohon väliin tarvita mitään muuta. Satoi tai paistoi – aina yhtä kaunista.

Meillä on jäljellä vain yksi laaja kukkamaa, tulotien varrella. Sitä yritän hoitaa niin, että suuria myllerryksiä ei tarvittaisi. Elokuussa kaivoimme isännän kanssa pois muutamat holtittomasti leviävät lajikkeet ja siirsimme järven puolelta tilalle pionit ja jokusen kuunliljan.

Päivänliljoja ja syysleimuja – kaikkea riittää ja kun niitä jakaa, niin on jo liikaakin. Hanhikki on varma syksyn ilopilkku, vaikka monet sitä vihaavatkin.

Tämän syksyn kaunein kukkija tuolla alueella on kuitenkin syyshortensia.

Vielä odotellaan syysastereita, sitten on tämän vuoden kukkaloisto nähty ja rauhoitutaan syksyn tunnelmiin. Jumppakausikin on jo alkanut koululla ja vesijumppa kutsuu meitä isännän kanssa viikottain. Nyt on taas aikaa itsellekin!

Kategoria(t): Piha ja puutarha. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s