Myrkkykeiso

Vaikka Suomen luontoon on ikiajat kuulunut rannoilla elävä myrkkykeiso, se on nyt yks kaks noussut suureksi puheenaiheeksi ja ongelmaksi. Wikipedia kertoo kasvista, että erityisesti sen makea juurakko on erittäin myrkyllinen ja voi tappaa aikuisenkin. Rikkoutuneet kasvinosat voivat joskus myrkyttää vesialueen niin pahoin, että juotu vesikin voi aiheuttaa myrkytyksen.

Myrkkykeiso tappoi ennen erityisesti eläimiä. Kun talvirehunsa loppuun syönyt karja päästettiin kesän jälkeen mahdollisimman varhain kevätlaitumelle, syötäväksi löytyi myös rannoilla kasvava myrkkykeiso ja erityisesti sen mehevä juurakko. Karjakuolemien ja myrkkykeison välisen yhteyden keksi jo ruotsalainen kasvitieteilijä Carl von Linne 1700-luvulla.

Kun asia nousi puheenaiheeksi, joku huomasi, että myös yhdellä Keuruun kaupungin yleisellä uimarannalla on myrkkykeisoa. Saman järven rannalla on meidänkin mökkimme, joten lähdimme kiireen vilkkaa tarkistamaan rantoja.

Voi ei, tuollahan on valkoisia kukkia…

ja tuollakin. Mitäs nyt?

Aloimme vertailla kuvia netistä ja kirjasta,

onpas vaikeaa.

Pikkurengin pitää kuvata kesällä kasveja ja tehdä niistä esitys, siksi hän lähti veneellä mökkijärven rantoja tutkimaan. Myrkkykeiso tuossa kasvilistassa olisi kyllä erikoinen löytö! Parin sadan metrin soutumatkan jälkeen näkyi rantavedessä valkoisia kukkia. Voi, siinähän niitä myrkkyjuuria kasvoi! Tämä on pikkurengin ottama kuva:

Keräsimme vertailua varten sekä myrkkykasvia sekä sitä valkoista, jota löysimme mökkirannasta. Eivät ole onneksi samoja! Toinen taitaa olla suoputki.

Ja vielä tarkennus. Myrkkykeiso

ja suoputki. Lehdet kuin porkkanalla, varsi särmäinen.

Koko uimaranta suljettiin tilapäisesti, kun myrkkykeisoa oli sieltä poistettu. No, onhan se hyvä, että ollaan tarkkoja. Nyt kyllä pitäisi ilmoitella tarkemmin, että ihmiset erottavat tuon lajin monista muista saman näköisistä. Ettei kaikkia valkokukkaisia, rannoilla kasvavia putkikukkia tarvitse pelätä! Tällaisen myrkkykasvuston löysin minäkin:

Tiedonhaun jälkeen tiedän, että myrkkykeiso kasvaa vain rannoilla ja sillä on sahalaitaiset lehdet

sekä sileä, ontto varsi.

Emme kuitenkaan anna kasvin pilata kesämieltä, monta muutakin myrkyllistä kasvia Suomesta löytyy kielosta sormustinkukan kautta näsiään. Lapsille pitää vaan opettaa, että eivät maistele sellaista, mitä eivät tunne. Kun entisinä aikoina oli pula ravinnosta, saattoi tosiaan käydä niin, että kerättiin tällaisiakin kasveja syötäväksi, nykyisin se taitaa olla kyllä aika epätodennäköistä. Vai onko se niin, että nykyisin kehotetaan hakemaan kaikenmoiset salaattiaineet luonnosta? Aika vaarallinen ohje, jos tähän kasviin päätyy.

Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s