Korvasienistä saatiin suuri sato mutta muutakin voi jo säilöä. Lipstikkakeitto, klik, on niin herkullista, kaksi kertaa sitä on jo popsittukin. Mutta nyt nuput jo kehittyvät, joten oli aika kerätä lehtiä kuivumaan.
Nokkosetkin piti kerätä. Kiehautin huuhdotut lehdet ja pakastin kerta-annoksiin. Lettuja, muhennosta, keittoa… niitä nautitaan kohta lisää.
Raparperit alkoivat helteessä nuokahtaa, nekin oli aika kerätä. Isoimmista keitin mehumaijalla mehua, ohuet varret pilkoin pakkaseen odottamaan seuraavia piirakoita. Siltikin vielä jäi ja päätin kokeilla erilaista tuoremehua. Ennen olen tehnyt juhannusjuomat sitruunan kera, klik, mutta nyt löysin vinkin, jonka mukaan käytettiin vain vettä. Eli viisi litraa raparperinpaloja ja kolme litraa kylmää vettä. Jääkaappiin neljäksi päiväksi, sekoitus päivittäin ja sitten palat pois. Mehuun sekoitetaan maun mukaan sokeria ja niin se on valmista juotavaksi laimennettuna. Oikein hyvää! Pakastin sen muovipulloihin kun en tiedä, kauanko säilyy.
Mutta en sitten hennotnutkaan heittää vedessä lionneita paloja pois vaan lisäsin hiukan vettä ja vähän yli kilon hillosokeria.
Niistä keittelin ohjeen mukaisesti hilloa, jonka hurautin sauvasekoittimella sileäksi. On helpompi levittää kääretortun väliin!
Tähän herkkuun levitin ensin purkillisen hittituotteena olevaa Valion vaniljakreemiä ja sen päälle raparperihilloketta. Nam! Oikein hyvä yhdistelmä.
Kun vielä lannoitin voimakkaasti raparperikasvustot, on syksymmällä aika kerätä satoa jälleen.
Uutena kokeiluna tuli sitten valmistettua myös syreenijuomaa, ohjeen löysin täältä: klik. En tiennytkään, että kukat ovat syötäviä! Meillä on montakymmentä metriä vanhaa syreeniaitaa, joka juuri nyt kukkii runsaasti. Keräsin kolmisenkymmentä kukkaa,
huuhdoin pariin kertaan ja riivin kattilaan. Päälle viipaloin yhden pestyn sitruunan. Kiehautin litran vettä, lisäsin siihen puoli kiloa sokeria ja sekoitin, kunnes sokeri oli sulanut.
Lisäsin liemeen 15 grammaa sitruunahappoa ja kaadoin kuumana kukkien ja sitruunaviipaleiden päälle. Painelin lastalla kukintoja liemeen, peitin jäähtyneenä kelmulla ja pidin pari vuorokautta jääkaapissa.
Sitten vain siivilöidään kukat pois
ja juoma on valmista. Hieno väri, hieno maku. Tämä taisikin nyt olla se varsinainen juhannusjuoma!