Toukosiunaus ja sienihurmio

Maanantai oli vielä melko kesäinen päivä, ennen sään viilenemistä. Kannoimme isännän kanssa tuoleja ja penkkejä vieraille, joita odotimme toukosiunaukseen saapuviksi.

Ja tulihan heitä, melkein neljäkymmentä.

Isännällä oli yllään vanhan mallinen miesten paita, vähän kuin ennen vanhaan.

Itselleni löysin äidin entiset puolihameen ja puseron sekä tosi vanhan essun, ja kun kietaisin huivin päähän, toivoin itsekin näyttäväni vanhanaikaisemmalta.

Kun siirryimme toukosiunauksen jälkeen vanhan talon pihapiiriin yhdistyksen tarjoamalle mehulle, isäntä soitti vanhaa vellikelloa.

Se oli montakymmentä vuotta jumissa, mutta pari vuotta sitten kunnostutimme sen ja nyt edessä oli kunniatehtävä, kun kello pääsi kuuluttamaan mehukutsun koko vierasjoukolle.

Tuossa tilaisuudessa sain yllättäen tuomisiksi muun muassa ämpärillisen korvasieniä ja seuraavana päivänä vielä kaksi lisää. KIITOS kaikesta! Sieniä kuulemma löytyy nyt runsaasti ja niin minäkin sitten lähdin istutusalueelle muutaman kilometrin päähän niitä etsimään. Isäntä jäi nurmikkoa ajelemaan mutta kun hän reilun tunnin kuluttua tuli minua hakemaan, mukanani oli myös kaksi täyttä ämpärillistä korvasieniä. Olin aivan hurmiossa – ensimmäinen suuri saalis näitä sieniä ikinä!

Vaikka leikkaan hiekkaiset kannan osat jo metsässä pois, niin monen monta tuntia meni sieniä siivotessa ja keitellessä. Laitan niitä kattilan pohjalle, sitten vettä täyteen. Kun vesi kiehuu, painan ajastimen päälle kymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen kaadan veden pois, huuhdon sienet ja toistan homman. Kolme kertaa!

Höyrykin on myrkyllistä, joten ikkunat auki, liesituuletin täysillä. Kyllä siinä vierähti päivä iltaan ennen kuin sienet olivat valmiina ja pussitettu pakastamista varten.

Mutta niin se hurmio tarttui, että sain isännänkin vielä samalle aukiolle kaveriksi parin päivän kuluttua. Voi valtava, miten paljon

ja miten suuriakin! Eihän tätä meinannut sieneksi edes tunnistaa!

Nyt ulkona odottaa taas kolme perkaamatonta sieniämpärillistä – eikä tarvitse miettiä, mitä huomenna tekee. Ihana metsän satokausi on alkanut täysillä.

Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s