Kasvihuoneen tunnelmia

Kylvin tomaattien siemenet jo maaliskuun alussa ja jatkoin kasvatusta lasikuistilla. Huhtikuun puolivälin jälkeen taimet pääsivät kasvihuoneeseen, jossa oli kyllä pidettävä lämmitystä öisin päällä, sillä sää kääntyi varsin kylmäksi. Aluksi taimet olivat vain maitotölkeissään, mutta toukokuun alkupuolella uskalsin istuttaa ne oikeille paikoilleen multapetiin. Osa taimista oli venähtänyt jo liian pitkiksi, mutta eihän sillä ole väliä, kun laittaa ne makuuasentoon ja peittelee mullalla osan varresta. Kokemukseni mukaan kasvu on vain parempaa, sillä varteen kehittyy lisää juuria. Nyt on jo toinen kukkaterttu puhkeamassa ja ensimmäisessä köllöttelee sormenpään kokoisia tomaatteja. Kaikki lajikkeet ovat tänä vuonna kirsikkatomaatteja, kolme erilaista.

Kun nurmikko leikattiin ensimmäisen kerran, haravoimme ruohosilppua katteeksi – muuallekin kuin kasvihuoneeseen. Kate pitää maan kosteana ja lannoittaa – en ole kertaakaan tänä keväänä vielä laittanut muuta lannoitetta. Turpeessa toki oli lannoitetta jo valmiinakin. Nuo siirrettävät laudanpätkät ovat käteviä: Kun pitää kurkotella tomaattien taakse, ei tarvitse astua pehmeään multaan. Huomaatko harson seinustalla, se suojaa pahimmilta paahteilta, poistamme sen heinäkuun alussa.

Joka vuosi harmittelen, että nurkista on hankala kerätä tomaatteja ja nyt vasta hoksasin, että voinhan sinne muutakin istuttaa. Kulmissa onkin nyt sisällä esikasvatettua maissia sekä mangoldia, pari lehtikaaliakin sinne laitoin. Osa menee kasvimaalle.

Keskellä takana on gladiooluksia sekä varsiparsakaalia, etureunaan istutin rönsyistä mansikkaa. Osa on vielä pieniä, mutta osa taimista on reippaamman kokoisia. Harmi kun en syksyllä keksinyt, olisi ollut oikein upeita rönsyjä tarjolla, mutta leikkasin ne kanalan väelle silloin.

Kuudessa ämpärissä kasvaa varhaisperunaa, nekin pantu kasvuun jo maaliskuun lopulla.

Tässä on edessä mansikkaa, sitten salaattia ja takana pitkää kurkkua.

Basilikaa täytyy olla runsaasti ja viimevuotinen viinisuolaheinä pysyi talven hengissä – siksi se on jo noin rehevä. Persilja ja ruohosipuli sekä kiinansipuli, siinä tämän kulman tuotteita.

Oven suussa alkaa kukintansa Zilga-viiniköynnös, joka on vielä pieni – vasta kolmevuotias. Meillä on kasvihuoneessa botonipohja, entiselle köynnökselle tila loppui kesken ja jouduimme uusimaan. Parhaana vuonna saimme silloin melkein kolme ämpärillistä viinirypäleitä, silloin teimme niistä viiniäkin. Zilgan juuret kiemurtelevat alimpina mullassa, yläpuolella on juurimatto ja siinä oma multakerros muulle kasvustolle.

Näin se kesä etenee, eteläseinustan harso suojaa pahimmilta paahteilta. Toivottavasti noista vanhan, risan reen kyydissä olevista laatikoista valuisi jossain vaiheessa kesää kauniita krasseja!

Advertisement
Kategoria(t): Kasvihuoneessa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s