Korona puhuttaa

Ei sitä alkuvuodesta olisi uskonut, mihin maailma nyt on mennyt, muutamassa kuukaudessa. Korona-virus tuntui aluksi etäiseltä, se jylläsi siellä jossain, kaukana meistä. Mutta sitten viestit muuttuivat, huolet lisääntyivät ja nyt ne ahdistavat kaikkia. Paitsi itse sairaus, myös monen kohdalla lomautukset ja kaikkeen toimeentuloon liittyvät asiat. Varmasti on tiedossa paljon työttömyyttä ja konkursseja.  Koulut suljetaan – surullisena mietin niitä lapsia, joille kouluruoka on päivän tärkeä ateria. Eikä se kotona opiskelukaan taida kaikille niin helppoa olla.

Viime vuosina on suhtauduttu aika negatiivisesti maanviljelijöihin. Heitä syytetään vesistöjen pilaamisesta, liiasta maidon tuotannosta, ilmaston muutoksesta. Aivan oikeutetusti FaceBookissa kiertää tällainen teksti:

Hei! Kaikki viestit, jotka ovat lisätty tähän alkuperäiseen postaukseen, on lähetetty eteenpäin viljelijöille. En olisi uskonut tämän viestin koskaan leviävän näin eteenpäin.  Pidetään viljelijöistämme ja heidän toimeentulosta huolta.

Kiitän Sinua suomalainen viljelijä, että olet olemassa Tiedän, että navetastasi, sikalastasi, kanalastasi ja varastostasi löytyy minullekin ruokaa, vaikka suuret ruoantuontimaat sulkevat rajojaan.

Kiitos siitä, että olet jaksanut puurtaa pellollasi keväästä syksyyn, auringon paisteesta vesisateeseen, laskematta tunteja. Aina et ole tiennyt kuinka perheesi elätät, etkä tiennyt saatko laskusi maksettua. Olet jaksanut ottaa vastaan yhteiskunnan paineen ilmaston muutoksesta vesien pilaamiseen, eläinten ”rääkkäyksestä” hajuhaittoihin.

Tämä hetki tarvittiin – maailmanlaajuinen epidemia – näyttämään se, kuinka tärkeää on pitää yllä oma ruokatuotanto. Paljon jaksamista kaikille ruuantuottajille ja Sinä siellä, muista, kuka sinunkin ruokasi kriisitilanteessa tuottaa. Pysykää terveenä 🙏

PS: Jakamalla julkaisua, Sinäkin voit kiittää.

En tiedä, kuka tuon on alun perin liikkeelle laittanut, mutta olen ollut ja olen edelleen täysin samaa mieltä.

Tämä ikävä sairaus tarvittiin myös siihen, että vihdoin kaikki, puolueista riippumatta, ovat samaa mieltä: Nyt toimitaan. Meillä on mahtava presidentti, joka luo turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä: Pidetään huolta toisistamme! Liikuttuneena minäkin olen  saanut kokea, että muutama ystävä on soittanut ja tarjonnut apua kauppa-asioihin. Olemmehan mekin nyt kotikaranteenissa. K-kauppa Järvituuli tarjoaa arkiaamuisin tunnin rauhallista kauppa-aikaa ja meille aamuvirkuille se kyllä sopii. Muille kappa aukeaa seitsemältä, mutta jo kuudelta voivat riskiryhmät käväistä tuoretuotteita täydentämässä.

Monelle on uusi tilanne se, että olisikin varattava pidemmäksi aikaa ruokia kotiin. Meillä se on niin luonnollista, että en osaa yhtään ihmetellä suosituksia. Kaupat eivät ole kävelymatkan päässä eikä busseja kulje, joten meillä on eletty aina varastojen kanssa. Ei niitä edes koronan vuoksi tarvinnut täydentää.

Olemmeko etääntyneet niin kauas perusasioista, että todellakin piti tapahtua jotain näin järisyttävää, että me pysähdymme ja huomaamme, miten turhat asiat ovat nousseet yli kaiken ja peittäneet alleen välittämisen ja auttamisen. Oman maan ja omavaraisuuden tärkeyden. Nyt ne ovat jälleen arvossaan ja hyvä niin.

50 vuotta vanhassa kuvassa vanhempani seuraavat kevätlaitumelle päästettyjen mullikoiden elämää. Silloin meidänkin perhe oli aika lailla omavarainen. Tämän päivän tilanteessa itseäni harmittaa, että laitoimme mörön vuoksi kanat pois talveksi – sen kerran kun niitä olisi todellakin tarvittu! Toukokuussa vasta aloitetaan uusin kanoin, siihen saakka ihmettelen kauppojen tyhjeneviä munahyllyjä.

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Korona puhuttaa

  1. Eeviregina sanoo:

    Koko maailma on sekaisin. Tämä on kyllä todellinen herätys meille kaikille. Meilläkin on aina ollut varastoa kotona, ettei ruuan puute pääse yllättämään. Nyt on hyvä tyhjennellä pakasteesta hirvenlihat, marjat ja leivonnaiset. Pelottaa vaan kuinka kauan tätä katastrofia kestää. Meillä kun kausityöt olisi pitänyt aloittaa vajaan kuukauden kuluttua…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s