Kierrätys ja lajittelu

Nyt, kun merien asukkaat kuolevat meidän muovijätteisiimme, on vasta kunnolla alettu maailmanlaajuisesti puhua kierrätyksestä ja jätteiden lajittelusta. Surullisena katselemme kuvia valtavista jätevuorista tai kaatopaikoista sekä merien tilasta.

Suomi ei varmastikaan ole noiden jätevuorien aiheuttaja, mutta silti: Tarttis meidänkin tehdä jotain!

On meillä kotona tähänkin asti lajiteltu jätteitä, mutta tuo ihana, nyt jo pois lähtenyt lämmityskattila ahnaine kitoineen oli mitä parhain tuhoamaan  paperijätettä. Se kun piti päivittäin saada lämpimäksi, niin pohjalle kipattiin sytykkeiksi aina iso roskis, johon  oli heitelty erilaisiin pyyhkimisiin käytetyt talouspaperirutut ja pahviset säilytyskotelot. Maitotölkitkin  sinne menivät, vaikka nyt jälkikäteen ajattelen, että olikohan se oikea paikka.

Nyt uunin tilalla nököttää siisti laatikko ja meidän rutiinimme menivät maalämmön myötä uusiksi. Vanhan koiran oli siis opittava uudet temput ja hyvinhän se on alkanut.

Takassa ja leivinuunissa voi hyvin polttaa käsipyyhepaperit, varsinkin talviaikaan. kun muutenkin niitä lämmitetään. Keittiössä on, kuten ennenkin, sekajäteroskis ja erillinen, käytetyille pattereille tarkoitettu osio. Kolmanteen osioon lajitellaan muovijäte, leipäpussit esimerkiksi. Muovijätettä tulee yllättävän paljon! Kun astiassa oleva pussi täyttyy, se viedään  puuvaraston seinälle Ikean jättikassiin odottamaan kierrätykseen vientiä.

Siellä ovat myös kassit keittiöstä tulevalle lasi- sekä metallijätteelle ja onneksi Keuruullekin saatiin muovikeräyspisteitä. Iloksemme huomasimme, että muovin keräys on lähtenyt vauhdilla käyntiin, jopa niin vauhdikkaasti, että astioiden tyhjennys ei ole aina ajan tasalla. Nyt ei enää näytä tältä kuin keväällä, sillä paikalle on tuotu useampi keräyskontti. On kamalaa, että ihmiset heittävät pussinsa keräysastian viereen, linnut niitä sitten levittivät ympäriinsä. Me suuntasimme auton nokan toiseen keräyspisteeseen, kun huomasimme tämän näyn.

Lämpökompostoriin lähtevän biojätteen astia on tietenkin edelleen keittiössä. Kanala tyhjeni talveksi, mikä on kyllä kurja juttu, sillä tämäkin herkkuvati olisi ollut sinne nahistunut mutta toivottu tuliainen.

Paperi- ja lasikeräys on toki tuttua ja pantilliset pullot ja tölkit palautetaan kauppaan takaisin, kuten jo iät ja ajat on tehty. Aina on jossain kaapissa  myös odottamassa pussukka Uffin keräyspisteeseen lähtöä, SPR-kirppis on lahjoituskohteena hyville käyttövaatteille ja astioille. Vanhat maalinloput tai traktorin vaihtoöljyt säilytetään navetalla, kunnes käymme jäteasemalla, samalla voidaan ottaa mukaan myös SER-kierrätykseen lähtevät rikkinäiset sähkölaitteet.

No huh, paljon on säilytettävää ja kierrätettävää. Meillä on kyllä tiloja, mutta moni ei jaksa alkaa edes ajatella tarkempaa lajittelua.  Jos kerrostalon pihalla ei ole kaikille jätteille paikkoja, niin kuinka moni jaksaa säilytellä pussukoita vientiä odottamassa? Sehän on vähän niin kuin asuisi jätteiden keskellä, jos vaikka pienen yksiön nurkassa odottaa erilaisia kasseja seuraavaa jäteasemalla käyntiä. En ihmettele, jos mieleen tuleekin viedä kaikki pois yhteen paikkaan, siis sekajätteeseen. Mutta jos mietit mikä kuuluu minnekin, niin täältä ehkä löydät vastauksen, klik.

Toivottavasti taloyhtiöt huolehtivat tarpeellisista jäteastioista ja ihmisten omatunto alkaa kolkutella, mikäli kaikki jäte edelleen heitetään sinne sekajäteroskikseen. Jos ne ”vanhat koirat” eivät enää opi, niin jospa edes ”koiranpennut”! Täällä näytti olevan heille joku lajittelupelikin, klik. Kierrätetään iloisesti!

 

Kategoria(t): Sekalaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s