Kahden päivän terveysleipä

Viime aikoina on tullut tehtyä vain hiivaleipää ja saaristolaisleipää, hapanleipä on ostettu kaupasta. Nyt tuli – pääsiäisen innoittamana – jälleen pitkästä aikaa mieleen helppo, juureen tehtävä hapanleipä. Juuri oli ollut pakasteessa säilössä varmaankin toista vuotta, mutta hyvin se siitä heräsi, kun hommaan vaan tuli ryhdyttyä.

Kahden päivän terveysleipä

Ensimmäisenä iltana:

  • 2 dl hapanjuurta
  • 1½ l kylmää vettä
  • 3 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
  • 4 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
  • 2 rkl suolaa
  • 400 g ruisjauhoja
  • 750 g vehnä- ,hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

Seuraavana päivänä:

  • ½ l haaleaa vettä
  • 600 g ruisjauhoja

Sekoita juuri illalla kylmään veteen, lisää muut aineet. Jätä kannen alle odottamaan seuraavaa aamua, jolloin ensimmäiseksi ota hapantuneesta taikinasta talteen uusi juuri ja vasta sen jälkeen lisäät veden ja loput jauhot. Hapantumisen huomaa taikinan löystymisestä ja kohoamisesta sekä ihanasta tuoksusta.

Olen aina tehnyt kaiken sekoituksen puulastalla, käsiä ei tarvitse taikinaan laittaa.

Voitele ja jauhota kolme pitkää vuokaa tai vuoraa ne leivinpaperilla, nostele taikina heti niihin ja tasoita pinta veteen kastetulla lusikalla.

Jätä liinan alle kohoamaan useaksi tunniksi. Työelämässä tein tämän aamulla ja töistä tullessa panin kolmen-neljän maissa kohonneet leivät uuniin.

Paistaminen: Uunin lämpö 175 astetta, paistetaan  toiseksi alimmalla tasolla kaksi tuntia.

Kumoa paistuneet leivät pellille nurin päin, (poista leivinpaperi, jos käytit sitä)

jatka pohjien paistamista vielä  puolisen tuntia. Valmiit leivät kääritään pyyhkeisiin tai leivinliinoihin pehmenemään ja rauhoittumaan. Ensin yksitellen

ja vielä lopuksi kaikki yhdessä. Tämän pyyhkeen äiti on nimikoinut minulle ollessani vielä pieni tyttö!

Pakasteeseen leivät voi panna vasta seuraavana päivänä, mutta herkuttelemaan voi alkaa toki jo aikaisemmin.

Itselleni on käynyt kerran niin, että taikina ei ollut hapantunut yön aikana. (Ohjeessa sanotaan, että hapatetaan 12-24 tuntia, happanemisen huomaa tuoksusta ja siitä, että taikina on löystynyt ja kuplii.) Silloin on jatkettava hapatusta vielä iltapäivään, astian voi siirtää varmuudeksi johonkin lämpimämpään paikkaan – vaikka lattialämmön päälle. Kohotukseksi riittää tällöin nelisen tuntia, jotta ehditään paistopuuhiin vielä samana iltana. Hapanjuurta voi tehdä nettiohjeiden avulla itse tai jopa ostaa leipomoista, ellei sitä satu ennestään olemaan. Olisiko jollain tutullasi? Sillä jo tuoksun vuoksi tätä kannattaa valmistaa, herkullisesta mausta puhumattakaan. Jos jollekin ei käy hiiva, niin tässä sitä ei ole lainkaan.

Kategoria(t): Kokataan - Suolaiset leivonnaiset, leivät Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kahden päivän terveysleipä

  1. ripsu sanoo:

    Ihana ohje.
    Ensimmäisenä kokeiluun kun juuri saapuu 😍!
    /Riitta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s