Pirkassa oli joulun alla ihana ohje, klik. Tätä herkkua meillä on tarjottu jo kolmelle vierasjoukolle, sillä mustikoita on pakasteessa vielä runsaasti.
Käytän hyytelökakkujen pohjana usein kääretortulevystä leikattua pyöreää palaa, mutta nyt muutaman kerran olen tehnyt nopeamman, suurin piirtein alkuperäisen keksimurupohjan: Puoli pakettia digestive-keksejä tai koko paketti Semperin gluteenittomia sekä sen verran (muutama loraus) juoksevaa Oivariinia, että muruseos pysyy suurin piirtein koossa. Kun murupohjassa on juoksevaa rasvasekoitetta kiinteästä sulatetun sijaan, kakku on helpompi leikata. Voisula kun jähmetyy tosi kovaksi kylmetessään.
Mustikkajuustokakku
Täyte:
- 100 g mustikoita (enemmänkin mahtuu!)
- 2 rasiaa vaniljatuorejuustoa
- 3/4 dl sokeria (tai maun mukaan)
- ½ tl kaardemummaa
- 2 dl vispikermaa
- 5 liivatelehteä
- 2 rkl sitruunamehua (meillä omenamehua)
Sulata ja soseuta mustikat, vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita se mausteiden, mustikoiden ja tuorejuuston kanssa. Sulata liotetut liivatelehdet kiehuvaan mehutilkkaan, sekoita lopuksi massaan. Kaada seos irtopohjavuokaan asetetun leivinpaperin ja murupohjan päälle, anna jähmettyä muutama tunti tai yön yli kylmässä.
Saimme tätä herkkua ensimmäisen kerran Jyväskylässä Ritva-ystävän luona. Kitos! Hänen mielestään tumma kiille päällä teki kakusta liian synkän näköisen ja oli jättänyt sen pois. Eikä sitä todellakaan tarvita. Viimeisimmällä kerralla ripottelin pinnalle sokerisydämiä, joka kyllä toimii jos kakku syödään samana päivänä. Muussa tapauksessa nuo koristeet sulavat vähän oudon näköisiksi. Herkullinen kakku vaikkapa ystävänpäiväksi!
Kiitos, otinpas minäkin onkeeni tuon ja kopsasin.
Kannattaa kyllä kokeilla!