Lennä, Nykäsen Matti

Alkuviikolla ilmoitettiin, että mäkihypyistään kuuluisaksi tullut Matti Nykänen kuoli äkillisesti. Lehdet riepottelivat mäkikotkaa ja jokainen, jolla vain oli mahdollisuus, yritti ottaa vielä kerran pienen siivun julkisuudesta Matin rinnalla: ”Oliko tämä viimeinen kuva Matista?” tai ” Olin kerran samassa tilaisuudessa Matin kanssa ja….”

Itse en ole lainkaan kiinnostunut urheilusta, mutta silloin, kun Matti oli parhaimmillaan, muistelen, että istuimme usein TV:n ääressä, minäkin, hänen voittojaan seuraamassa. Ihailen toki menestystä, mutta en koe sitä niin voimallisesti, että jyräisin sitten urheilijan huonompien tulosten jälkeen. Minulla kun ei ole nimeksikään kilpailuviettiä ja suorastaan ahdistun, jos kuulen, että vaikkapa Kaisa Mäkäräinen epäonnistui jossain kilpailussa. Se tekee vain surulliseksi, urheilijan puolesta. Olenkin sanonut usein isännälle, että samoin kuin sotafilmien katsominen, myös urheilu on minulle liian jännittävää seurattavaa. Olen liian empaattinen.

Luin Iltalehden nettisivulta mielenkiintoisen kolumnin, klik. Tuomas Enbuske kertoo siinä monta asiaa, joissa olen hänen kanssaan aivan samaa mieltä. Matti valittiin kolme kertaa Suomen turhimmaksi julkkikseksi, mutta Enbuske ilmoittaa, että he, jotka nostavat itseään turhien julkkisten avulla, ovat itse paljon turhempia.

Suomen media on tehnyt Matti Nykäsellä rahaa väliamerikkalaisen valtion bruttokansantuotteen verran ja siksi media on nyt ruoskinut itseään sillä, että aiheuttiko se kaiken tämän tragedian”. Enbuske kertoo, kuinka hän haastatteli humalaista Nykästä vuonna 2013 talk showssaan. Tiesi, että tämä ei ole oikein, mutta kun ohjelmalle haluttiin suuret katsojaluvut, niin homma hoidettiin.

”Haastattelijalle Nykänen ei sinänsä ole mielenkiintoinen, koska hän näyttelee roolihahmoa nimeltä Matti Nykänen. Kuin stand up -koomikko, joka vetää joka kerta saman setin. Samalla meidän haastattelijoiden piti aina jotenkin muka perustella, että tällä kaikella olisi journalistista merkitystä. Vaikka valetta se oli. Meitä kiinnostivat klikit ja luvut. Myös minua.”

Minä olen käyttänyt Matti Nykästä hyväksi. Olen yksi hänen tappajistaan. Minä olen hyötynyt hänestä taloudellisesti. Minä olen yksi syistä, jotka johtivat siihen, että Matti Nykänen meni syvemmälle ja syvemmälle rooliin, jonka näytteleminen oli raskasta.”

”Mitä itsekriittisemmin toimittaja mediaa ruoskii Nykäsellä rahastamisella, sen enemmän siitä nettoaa. Iltalehtikin tekee siis vielä tänään rahaa Matilla. Edes kuolema ei katkaise Matin marionettinaruja.”

”Oli tv-ohjelma mikä tahansa, katsojaluvut ovat kovat. Ei ole sattumaa, että Nykäsen kuolemasta oli Hesarissakin enemmän sivuja kuin vaikka presidentti Mauno Koiviston kuolemasta.”

”Liikutuin, kun Nykäsen kuoltua häntä muisteltiin ulkomaan lehtiä myöten maailman parhaana mäkihyppääjänä. Se ura on loistava. Mutta ei siitä viime vuosina juuri puhuttu. Nykäsen sekoilu kiinnosti meitä enemmän.  Uran jälkeen tarina nimeltä Matti Nykänen vasta alkoi. Matti Nykäsestä tuli camp-hahmo, yleinen vitsi. Sellainen, jota ihmiset eivät näe oikeana ihmisenä, jonka kanssa otetaan ironisia selfieitä ja esitetään siinä tilanteessa vakavaa, mutta jälkikäteen nauretaan.”

”Tarvitsemme pilkattavia julkkiksia, jotta voisimme itse edes hetken kokea ylemmyydentunnetta johonkin. Koska oma elämämme on tylsää, tarvitsemme toiset pelleilemään puolestamme.

Kun nauramme tauskeille tai johannatukiaisille, unohdamme, että kyse on oikeista ihmisistä, joilla on sukulaisia ja lapsia. Heille nauraminen kertoo enemmän meistä muista. Ja se, mitä se kertoo minusta, ei ole kaunista.”

”…vajavainen oli myös Nykänen. Ja rikollinen. Matti Nykänen on tuomittu myös monesta pahoinpitelystä. Aivan oikein moni muistutti, ettei Nykästä olisi saanut edes muistella tämän takia.

Juu, totta. Mutta hän on istunut vankilatuomionsa. Länsimaisen oikeuskäytännön ystävänä ihminen ei tekonsa sovitettuaan ole ikuisesti paha. Enkä jaa ihmisiä hyviin ja pahoihin. Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.

Kahden kesken Nykänen oli todella empaattinen ja kiva. Ja joka kerta olisin halunnut tehdä hänestä erilaisen haastattelun. Mutta pellen rooliin juuttunutta hahmoa on hankala haastatella.”

Häntä usein haastatelleena olin vahvistamassa sitä, että Nykänen kelpasi vain sinä hassuna sirkuseläimenä, jota hän sitten myös esitti enemmän ja enemmän. Olin siis mukana hyväksikäyttämässä ja murhaamassa Nykästä.

Inhoan Matti Nykäsen sutkautuksia. Tai siis sitä, että Matista tehtiin julkisuudessa pelle, joka ihmisiä miellyttääkseen alkoi esittää niitä. Matti halusi saada ihmiset nauramaan. Ja kun yleisö ei suostunut nauramaan Nykäsen kanssa, niin hänelle riitti, että yleisö nauroi edes hänelle.”

Nuo olivat suoria lainauksia kolumnista. Osallistuin itsekin median rahoitukseen noin neljällä eurolla ostamalla poikkeuksellisesti lehden, jonka ajattelin säästää museoarkistoon.

Minulle tuli jälleen niin surullinen olo. Juuri noin se meni, tuohon näytelmään media hänet pakotti. Ja nyt, kuoleman jälkeen, monella on huono omatunto menneistä vuosikymmenistä,  Matille jopa esitettiin valtiollisia hautajaisia. Siihen hän tuskin itse olisi ollut halukas kaiken ikävän mediamyllytyksen jälkeen ja omaiset päättivätkin toisin.

Valtio voisi mielestäni osallistua vaikkapa perustamalla rahaston tai säätiön, josta jaettaisiin vuosittain stipendejä nuorille urheilijoille. Siihen voisivat ehkä lahjoittaa varoja myös kaikki urheilusta kiinnostuneet tai ne, joilla nyt on huono omatunto siitä, että rahastivat median luomalla Matti Nykänen -nimisellä ilmiöllä.

”Elämä on ihmisen parasta aikaa”. (Matti Nykänen)

Lennä Nykäsen Matti.

 

R.i.p.  Suomen suurin mäkikotka.

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s