Täytekakkuvinkkejä

Jos ison täytekakun tekeminen on sinusta vastenmielistä ja pelkäät epäonnistumista, niin tässä muutama ohje siitä, miten voit helpottaa tuntemuksiasi. Pyöreään vuokaan sopii mielestäni toisenlainen resepti, mutta kakkupohjat yhteen pellilliseen  (tai kääretorttuun) teen aina seuraavalla ohjeella,

  • 5 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 7 rkl perunajauhoja (tai 2 rkl gluteenitonta tai vehnäjauhoa ja 5 rkl perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovasti tavallisella vispilällä sekoittaen, ei sähkövatkaimella. Jauhoruokalusikalliset ovat kukkuroita, ei tasaisia.  Levitä pellille leivinpaperille, paista 200 asteessa noin kuusi minuuttia tai kunnes on kypsää. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille, mutta älä irroita pohjapaperia vielä! Tee pohjia niin monta kuin tarvitset, käytä munavaahdon vatkaamiseen aina puhtaita, kuivia vatkaimia.  Jos sinulla on isoja muovipusseja, voit tehdä pohjat jo edellisenä päivänä ja sujauttaa kunkin omaan pussiinsa täyttöä odottamaan.Tällä ohjeella tulee suussa sulavaa, pehmeää kakkua, jota ei saa kostuttaa liikaa.

Sitten niitä helpotusniksejä.

1.Täytekakun ei tarvitse olla pyöreä, sillä varmimmin onnistut, kun teet pohjan kääretorttulevyistä. (Toki niistäkin voi leikata pyörylät ja tehdä reunoista vaikka pappilan hätävaraa.) Mutta itse tosiaan oikaisen usein tässä asiassa, enkä paista kakkua pyöreässä vuuassa vaan kokoan kakun levyistä.

2. Kun kippaat paistetun kääretorttulevyn sokeroidulle leivinpaperille, älä poista päällimmäistä paperia vielä. Se toimii mainiosti apuna, kun kokoat kakkua!

3. Leikkaa leivinpaperista pois pala keskeltä ja aseta se tulevan kakkualustan päälle. Se on suojana, eikä tarvitse pelätä, että reuna sotkeentuisi täytettäessä.  Alustan voi suojata myös leveillä paperisuikaleilla.

4. Siirrä vielä kiinni olevaa paistopaperia apuna käyttäen alin pohjalevy paikoilleen ja irrota se vasta sitten.

Jos teet pienemmän kakun ja leikkaat levyn vaikkapa puoliksi, tee sekin paperien vielä kiinni ollessa, levyjä on huomattavasti helpompi käsitellä näin: Kakkulevyhän on tässä vaiheessa vielä kahden paperin välissä.

5. Levitä alimpaan kerrokseen ensin sopivasti makeutettua marjasurvosta

ja sen päälle kermavaahtoa. Vaahtoon voi toki lisätä vaikka rahkaa ja marjoina voi olla mitä vain. Hillot ovat kuitenkin mielestäni liian makeita, suosin marjasurvoksia. Kakku on parasta raikkaan marjaisena, ei turhan makeana!

6. Nosta uusi kakkukerros vielä kiinni olevaa leivinpaperia apuna käyttäen. Jos se menee vinoon, paperin avulla voit hiukan siirtääkin, mikä ei onnistu, jos nostit pelkän kakkulevyn! Kokoa näin kolmi- tai nelikerroksinen täytekakku valmiiksi. Kostutusta ei tällä ohjeella valmistettuun kakkuun tarvita väleihin, marjasurvois hoitaa sen puolen. Vain päällimmäistä levyä voit hiukan kostuttaa omenamehulla tai muulla värittömällä juomalla, maitokin käy.

7. Leikkaa reunat suoriksi. Ylimääräiset palat voi kerätä talteen ja koota odottamaan kermavaahtokuorrutusta ”pappilan hätävarana”. Meillä nuo suikaleet odottavat uutta käyttöä pakasteessa.

8. Levitä kermavaahtoa ensin reunoille ja lopuksi kakun päälle. Tämä ei ole konditoriasta hankittu, joten on vain hauskaa, että pinta näyttää omatekoiselta. Maku on joka tapauksessa mahtava! Itse teen usein lusikalla kiemuroita  kermavaahtoon. Vedä lopuksi pohjan suojapaperi varovasti pois eri suuntiin.

(Jos haluat, voit pursottaa reunoille hörselöitä tai ennen sitä voit vedellä haarukalla ulkoreunoille pystyraidoitusta. Itse olen vähän jarrutellut reunojen pursottamista, sillä kermavaahtoa tulee mielestäni silloin ensimmäisen palan ottajalle helposti ihan liikaa. Pikkuväki kyllä tykkää!)

Kermavaahdon voi laittaa vain päälle ja jättää reunat paljaiksi – se on silloin nakukakku. Tuoreet marjat ohuen kermavaahtokerroksen päällä ovat ihan paras koristelu kesäaikaan.

Päällys voi tietenkin olla marjoista ja kiilteestä,

tai kinuskista tai vaikka marsipaanista. Voikreemiäkin voi käyttää. Mutta kermavaahto on nopein ja onnistuvin! Sen voi myös värjätä pienellä tipalla karamelliväriä. (Tämän pikkupiian synttärikakun pystyraidoitin reunoilta haarukalla ja päällysreunoille pursotin hörselöitä. Pinta piti tasoittaa lastalla, kun halusin tuon sydämen, jonka tein värjätystä kermavaahdosta ison piparimuotin sisään.)

Mutta nyt piti kertoa helposta ja nopeasti  tehtävästä kakusta. Nopein koristelu valmistuu erilaisilla rakeilla tai karkeilla ja jokaisen kakkua leikkaavan pala on samanlainen, kilpailua esimerkiksi karkeista ei tule 🙂  joten: Hyvää syntymäpäivää!

 

 

Kategoria(t): Kokataan - Makeat leivonnaiset, Niksit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Täytekakkuvinkkejä

  1. sylvi sanoo:

    Olen myös tehnyt kakut kääretortun tavoin.
    Helppo tehdä.

  2. Leila sanoo:

    Kiitos, minullekin uusia vinkkejä annoit!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s