Sään kylmetessä alkaa kaivata leivinuunin lämpöä.
Ja kun uunin lämmittää, on järkevää tehdä siellä jotain pitkään haudutettavaa ruokaakin. Ohrauunipuuro on yksi vakio meillä, myös karjalanpaisti
on helppo valmistaa. Jos kaupassa on muikkuja tarjouksessa, teen silloin usein patakukkoa. Maire-täti jo ehti ihmettelemään, että Kalle-kukkoko meillä on pataan joutunut, mutta ei toki, muikut ja sianliha vain.
Patakukosta taas tuli mieleen mustikkakukko eli rättänä. Sen ohjetta en ole tainnut tänne muistiin laittaakaan, mutta korjataanpa asia hetimiten. Netistä sen löytää useasta paikasta, tämä on Marttojen sivulta.
Mustikkakukko
- 200 g sulatettua voita
- 4 dl ruisjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
- 1 l mustikoita
- 1 dl hillosokeria
Sekoita kukkotaikinan aineet keskenään. Painele 2/3 taikinasta voidellun uunivuuan pohjalle ja reunoille.
Lisää keskenään sekoitetut mustikat ja hillosokeri ja murustele loppu taikina pinnalle. Painelin sitä kevyesti jäisien mustikoiden päällä sileämmäksi, voisi kyllä jättää nokareinakin jos niin haluaa. Silloin marjat kurkistelevat mukavasti rakosista.
Moni myös kaulitsee kuoritaikinan kauniiksi, itse oikaisen tälläkin kohdalla.
Paista 200 asteen lämmössä noin tunti.
Meillä tätä syödään kahvin kanssa siltään tai jälkiruokana, jolloin mukana voi tarjota vaniljakastiketta tai ihan vaan maitoa.
Jos löysit kesällä mustikoita ja hennot ajatella niille toisenlaista käyttöä, niin tässä yksi perinteikäs tapa!