Porkkanalohi

Kun mietin, mitä voisin keksiä graavilohen sijaan ystävälle, jolle ei käy kala, löysin porkkalan, porkkanalohen. Sitähän piti tietenkin kokeilla, oli se sen verran erikoisen tuntuista tykötarpeineen. Olen joka tapauksessa jälkijunassa, sillä jo kaksi vuotta sitten Suomi on ollut hullaantuneena porkkalaan jopa niin, että savuaromit loppuivat kaupoista. Ohjeita oli montakin, itse käytin suurin piirtein tätä, klik. Syksyllä tuskailin, kun meidän porkkanamme olivat niin  pullukoita, mutta tähän ohjeeseen ne olivat mitä parhaat! Meillä tehtiin näin:

Porkkanalohi

  • 5 porkkanaa
  • 1½ kg karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl nestesavua
  • 1 tl valkoviinietikkaa

Valitse korkeareunainen uunivuoka, ripottele pohjalle kerros karkeaa suolaa.

Laita pestyt porkkanat suolapedille limittäin niin, että niiden väliin jää hiukan tilaa, sillä tarkoitus on upottaa porkkanat kokonaan suolaan. Suolan määrä riippuu vuuan koosta, porkkanat on joka tapauksessa peitettävä.

Pane vuoka 200 asteisen uunin keskitasolle, paista tunti 15 minuuttia. Tämän jälkeen suola on kovettunut porkkanoiden ympärille, joten joudut varovasti koputtelemaan sitä irti.

Kuori hieman jäähtyneet porkkanat ja vedä niistä terävällä juustohöylällä siivuja. Suolassa paistaminen paitsi syventää makua, vaikuttaa myös porkkanan koostumukseen, siksi viipalointi onnistuu hyvin. Jos porkkanat ovat ohuita, niiden paistoaika on lyhempi, itsellänikin yksi kapea oli mennyt vähän liian pehmeäksi.

Sekoita marinadin ainekset,

meillä oli Poppamiehen nestesavua, jota saa ainakin K-kaupasta.

Alkuperäisessä ohjeessa savuaromia on 2 tl, mutta luettuani kommentteja, päädyin aloittamaan laimeammalla seoksella. Kaksinkertaisessa annoksessa oli 3 tl aromia ja marinointiaika aamusta seuraavan päivän iltaan.

Voitelin sutia käyttämällä porkkanasiivut marinadilla ja asettelin tiiviiseen rasiaan, jossa ne saivat odottaa jääkaapin alahyllyllä reilun vuorokauden.

Pork-kalaa, olkaa hyvä! Ja kyytipojaksi tietenkin saaristolaisleipää. Yllätyin, miten hyvää tämä oli!

Jos sinua kiinnostaa savuaromi, siitä löytyy tietoa vaikka täältä, klik.

 

Kategoria(t): Kokataan - Lisäkkeet, salaatit Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Porkkanalohi

  1. sylvi sanoo:

    Ihan on kalan näköistkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s