Syksyn lehdistä


Olin iloisesti yllättynyt, kun luin Jouko Pihlaisen Luonto-Fb -sivulta tekstin lehtien haravoinnista (11.11.2018). Jouko kirjoittelee aina mielenkiintoisia juttuja ja tällä kertaa oli asiaa kastemadoista: Autiotalon pihassa oli lehtikasoja ja kun hän oli katsonut niiden alle, niin sieltä löytyi kustakin kastemadon reikä. Lehdet siis olivat varastossa, ”oven” lähellä, siitä ne olisi helppo kylmemmälläkin säällä kuljettaa ruuaksi onkaloon.

Madoista on meille paljon hyötyä, tässäkin suhteessa. Tietenkin myös kesällä, tuoreen ruohosilpun hävittämisessä. Mutta kun me ihmiset olemme usein niin kauhean siistejä! Lehdet haravoidaan tarkkaan, tyytyväisiä ollaan vasta, kun nurmikko on upea ja täysin lehdetön. Ja voi voi, tuo juttu kertoo sen, kuinka turhaa työtä me teemme. No, eivät madot toki kaikkea pystyisi ahmimaan, ei ei, mutta mitä sitten? Jos lehtiä jää haravoimatta, niin kyllä sieltä nurmikko kuitenkin esille tulee seuraavana vuonna. Kokemusta on vuosien ja vuosien varrelta. Tähän alueeseen en koske,

mutta tänne pitäisi varmaankin vielä jaksaa mennä.

Meillä on yksinkertaisesti niin paljon piha-alaa, kotona ja naapurissa, että mitenkään en ehdi haravan kanssa kaikkialle. En syksyllä enkä keväällä. Nuoret auttavat, kiitos heille! Siltikin jää suuria alueita haravoimatta. Niiltä kerätään vain paksut lehtikerrokset, jotka oikeasti saattavat tukahduttaa nurmikkoa. Vaahtera ja syreenit sekä omenapuut ovat pahimmat, marjapensaiden ja koivun lehdet maatuvat helposti, ainakin minun kokemukseni mukaan.

Mutta jokainen tekee niin kuin tykkää – haravoi enemmän tai vähemmän. Tai ei ollenkaan. Onhan se hyvää hyötyliikuntaa, mutta tällä kirjoituksella halusin vain herättää ajatuksia siitä, että haravointiajan voisi ehkä käyttää muullakin tavalla, eikä silti tarvitse kärsiä huonoa omaa tuntoa! Täytyy vain opetella katsomaan syksyn lehtiä toisenlaisin silmin, osana luonnon ja vuodenajan kiertoa.

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s