Kaikkea hyvää syksyn sadosta

Jokin aika sitten vietimme pari päivää Härmän kylpylässä, noin viidenkymmenen muun keuruulaisen, iloisen eläkeläisen kanssa. Tuollainen miniloma katkaisee mukavasti syksyn harmauden: Helppo bussikuljetus, ateriat, jumpat, lenkkeily, uinti ja porealtaat, iltaohjelma ja -tanssit karaokeineen. Ja ennen kaikkea hyvä seura: Tuttuja vuosien varrelta. Kiitos aktiivisille puuhaihmisille yhdistyksessä!

Nyt syksyn satokin on kaikki tallessa. On mahtavaa, kun syksyllä voi tarjota muulle perheelle kaikenlaista itse kasvatettua. Olenkin kokeillut monen moista, herkkua herkun perään. Perunoissa

olemme omavaraisia, samoin muutamissa muissakin juureksissa.

 

Mutta on mukavaa kokeilla ja ihastua vähän muuhunkin, pienemmissä määrissä. Tässä vinkiksi muutama syysherkku, joista joku saattaa olla ehkä lukijalle vieraampi:

Paistettuja kesäkurpitsoja, vielä on yksi odottamassa jääkaapissa. Pakasteesta löytyy raastetta muffineihin ja paloja keittoihin.

Mustajuuret

ovat ihania, kun ne vain paistaa hitaasti voissa. Ensin kuoritaan, säilytetään sitruunavedessä, viipaloidaan ja laitetaan pannulle voinokareen kera. Ei tarvita muuta, mantelin makuinen lisäke on valmis.

Tateista tai  suppilovahveroista teen iltapalaksi muhennosta,

joka ruisleivän päällä, juustolla kuorrutettuna,

on herkkujen herkkua. Ainakin nuorison mielestä, pikkuväki vielä arastelee.

Maa-artisokat sopivat sosekeittoon, mutta useinmiten ne meillä kiehautetaan,

kuoritaan ja pilkotaan voideltuun vuokaan. Sekaan hiukan sipulia (ei välttämätön), päälle paprikajauhetta, kermaa ja juustoraastetta. Paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia.

Viimeiset, sisällä kypsytetyt kirsikkatomaatit, jotka eivät enää maistu kesälle,

saa hyvin menemään puolikkaina pizzan päällä. Olen myös pakastanut niitä halkaistuina talven varalle, mutta nyt vihreiksi jäi vain hyvin vähän tomaatteja, joten käytin ne saman tien pois: Leikattu puoli ylös päin, niin pohja ei kostu liikaa. Tällä kertaa tein pohjan leivinjauheella: 4 dl jauhoja, 1½ tl leivinjauhetta, ½ dl öljyä ja 1½ dl maitoa. Täytteenä oli omaa paholaisen hilloa, kinkkurouhetta, tomaatteja, lehtikaalirouhetta

 ja pizzamaustetta.  Paistoin ensin 10 minuuttia ilman juustoraastetta, sitten sen kanssa toiset 10 minuuttia. Hyvää oli näinkin!

Navetan kattoremontin valmistumisen kunniaksi: Helpot kääretorttuleivokset, päällä kermavaahtoa ja omia pensasmustikoita pakasteesta. Nam!

Ihana syksy, ihana syksyn sato ja mennyt väriloisto, joka nyt jo on vaihtunut harmauteen.

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Kokataan - Eturuuat, Kokataan - Lisäkkeet, salaatit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s