Pensasmustikka

Tänä kesänä meillä vihdoin tuli hyvä sato pensasmustikasta. Olen aiemmin,  klik,  jo kirjoittanut, että toistakymmentä vuotta olemme sitä yrittäneet kasvattaa, mutta huonolla menestyksellä. Kymmenkunta vuotta taakse päin kyllästyin yrittämiseen ja veimme kaikki kituvat taimet metsään kasvamaan, mutta eipä marjoja sieltäkään saatu. Kolme vuotta sitten isäntä huomasi, että navetan vintillä on vanhaa, raakaa kuiviketurvetta. Muissa hommissa ollut kaivuri kuopaisi ohi mennessään ojan pätkän puutarhaan ja siihen sitten kärräsimme tuota hapanta turvetta olkien ja sahajauhojen ja ties minkä täytteen kanssa. Loput rhodomullatkin sinne kipattiin, kun aineet alkoivat käydä vähiin.

Metsään viedyt taimet haettiin takaisin. Pari vuotta meni niin ja näin, juuret varmaan vaurioituivat pahoin, mutta toissa kesän sade sai hyvää aikaan ja uusi kasvu on tänä vuonna ollut voimakasta.

Vanhoista oksista saatiin mukavasti satoa: Ei huimia määriä, sillä ovathan pensaatkin vielä pieniä. Mutta monta litraa kuitenkin kerättiin, puoli litraa aina kerrallaan joka toinen päivä. Tämä ämpäri on lainattu pikkuväen hiekkalaatikolta, joten se vähän hämää koollaan 🙂

Reunassa kasvaa joko Aino tai Alvar, en ole varma kumpi. Marjat ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin muissa kolmessa, joiden lajike on North Blue. Kotimaisen mustikkalajikkeen marjan maku on lähempänä aitoa mustikkaa kuin tämän minnesotalaisen.

On riemastuttavaa, kun olimme niin monta vuotta kokeilleet, siirrelleet ja epäonnistuneet, että nyt kasvu oli vihdoin rehevää. Toivottavasti jatkuu näin eteenkin päin ja saamme suojattua arvokkaan rivimme jäniksiltä ja kuivuudelta. Taimet tuli vaan harmillisesti istutettua liian lähelle toisiaan, kun ne kasvavat noin hyvin!

Nyt ympärillä on jo jänisverkko ja odottelemme enää kaunista syysruskaa.

Mutta neuvoksi sinulle, joka haaveilet pensasmustikoista: Tee tarpeeksi suuri kuoppa, mieluiten pitkä oja, ja täytä se kuohkeaksi ja happamaksi. Ohjeita on vaikkapa täällä, klik.

 

Mainokset
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pensasmustikka

  1. Viherrilli sanoo:

    Hienoa, että ne vihdoin kukoistavat 🙂 Minulla pensasmustikoiden hankinta on vielä edessä, kun ensimmäinen yritys meni mönkään kamalan -16 talven takia. Haketta ja sahanpurua löytyy omasta takaa, joten olen ajatellut sitä plus turvetta laittavani niille kasvualustaksi sitten 🙂 Kaunista syyspäivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s