Kanalan syksy

Koko kesän kanalan väki pääsi iltasella ulkoilemaan pihapiiriin. Vaikka maantie on lähellä, ne eivät ole koskaan menneet sinne, eivät edes yrittäneet. Mitäpä asfaltti niitä houkuttaisi, paljon mukavampaa on kulkea nurmikolla öttiäisiä etsimässä ja Riitan puutarhassa kukkapenkkejä kaivelemassa (hmh 😦 )

Kanahaukan vierailu kuitenkin lopetti vapaat pihaleikit ja nyt täytyy päivittäin kerätä niille vihreää. Sitä onkin toistaiseksi riittänyt ihan syystöiden sivutuotteena: Mansikan rönsyt, papujen versot, vanhentuneet salaatit ynnä muut.

Toukokuussa haimme neljä uutta tehotyttöä Kouvolasta.  Ne eivät silloin vielä munineet, mutta parin – kolmen viikon kuluttua tuli ensimmäinen muna. Kesäkuun alussa vanha maatiainen päätti alkaa hautoa ja laitoin sen alle uuden tehotytön ensimmäiset neljä munaa. Kaksi oli hedelmöittynyt

ja niin meillä nyt tepastelee kaksi sievää prinsessaa, jotka emo on jo vieroittanut hoidettuaan jälkikasvua huolekkaasti yli kaksi kuukautta. Sekin on jo alkanut uudelleen munia.

 

Munia meille pitäisi siis tulla viisi joka päivä, mutta kun yksi uusista päätti heinäkuun alussa myös alkaa hautoa. Eikä se ehtinyt edes munia kuin pari viikkoa! Tehotyttöjen ei kuuluisi hautoa lainkaan, juuri siksi niitä hankinkin. Mutta minkäs teet. Vietti näkyy olevan todella voimakas, sillä tuo uusi rouva on siitä asti istunut pesässä tekomunan päällä, jo pian kolme kuukautta. Voi raukkaa – jäi kesä näkemättä. Kannan sen usein sylissä pihalle, mutta heti se kipittää takaisin. Eikä isännän suursiivouskaan sitä häirinnyt.

Jos olisin antanut sille vaikka yhden munan, se olisi jo poikasensa kasvattanut ja varmaan jo taas munisikin. Mutta kun en voinut, sillä meidän pieneen kanalaan ei mahdu talveksi yhtään enempää! Koska uudet nuorikot ovat kanoja, niitä on nyt seitsemän ja Kalle-isäntä lisäksi.

Ensi kesänä kanahaukka on varmaan jo unohtanut meidät, joten vapaus koittaa. Sitä varten olenkin jo tilannut tällaisen ihanan kyltin:

Kanatarhan verkkoaitaan kiinnitettynä ”kanavaara” kertoo ohikulkijoillekin, että täällä asustaa onnellisia kanoja, jotka saattaa nähdä tepastelemassa syreenikasvustoissa. Eivät siis ole karanneet!

 

Advertisement
Kategoria(t): Kanala Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s