Nostimme talviperunan jo jokin aika sitten. Eipä ole koskaan tullut näin hyvää satoa!
Kasvimaakin on jo tyhjentymässä: Porkkanat kasvoivat liian isoiksi. Kaikkein suurimmat olen jo keittänyt ja survonut pakkaseen,
keskisuuret
pakastettiin raasteena.Vaikka koko oli huima, porkkanat olivat kuitenkin mehukkaita.
Vain pienimmät kelpuutin kellariin, ei niitä montaa sitten ollutkaan. Tässä kuvassa mukana on myös ihania palsternakkoja, jotka pitkästä aikaa kasvoivat tosi suuriksi.
Lanttuja en ole kasvattanut aikoihin, eikä nytkään oikein onnistunut, sillä kirvat hyökkäsivät aterialle. Osa kyllä kasvoi ihan mukavasti, iloitaan siitä.
Punajuurista isoimmat lähtevät kellariin,
mutta pienemmät
keitin ja säilöin etikkaliemeen. (Keitetyt punajuuret kuoritaan ja viipaloidaan, jonka jälkeen ne lisätään kiehautettuun etikkaliemeen ja jatketaan keittämistä vielä 10 minuuttia. Sitten purkitus. Etikkaliemen ohje 5 kilolle punajuuria: 1 l vettä, ½ l etikkaa, 1 kg sokeria, 10 neilikkaa.)
Iso purkillinen hyviä etikkapunajuuria!
Purjot viipaleiksi
ja rasioihin. Näitä on helppo ottaa jäisinäkin piirakan päälle.
Viimeiset omenat alkoivat ämpäreissä jo pilaantua, niistä tuli kuitenkin vielä monta rasiallista hilloa.
Mustajuuretkin nostettiin kellariin
mutta lehtikaali
ja korkeaksi kasvanut maa-artisokka saavat vielä jäädä odottelemaan.
Navetan seinustalla oli vielä jättisuuria raparpereja,
ei niitäkään voinut sinne jättää pakkasia odottamaan. Viisi litraa oikein hyvää rapaarperimehua!
Nyt on melkein kaikki sato kerätty ja syksyn ensimmäinen hallayökin jo koettu. Nämä ihanat, pienet samettiruusut ovat vain muisto!
Voi mikä sato, viälä kaiken jo kerätyn lisäksi. Tairatta olla lähes omavaraasia.
Kyllä me monessa suhteessa ollaan omavaraisia.