Vähän juttua tomaateista

Tomaatteja kasvaa useimpien harrasteviljelijöiden kasvihuoneissa. Tässä omia kokemuksiani tältä kesältä:

Helle on ongelma siinä missä kylmyyskin. Parasta olisi 20-25 asteen lämpö. Kylmään saa avun lämmittimistä, mutta helteen kanssa on ollut vaikeaa, sillä tomaatit kärsivät. Hedelmöittyminen vaikeutuu tai jopa estyy. Iso ovi on aina auki, samoin toisen päädyn tuuletusluukku. Kattoluukut avautuvat itsestään, mutta silti lämpö on noussut yli neljäänkymmeneen asteeseen. Ensimmäisen kerran huomasin meillä, että kukat eivät hedelmöity, vaan varisevat pois. Vain karat ovat jäljellä.

Nyt olen suihkuttanut kasvustoa kauttaaltaan pari kertaa päivässä ja raakileita on alkanut jälleen muodostua.

Helle saa myös aikaan lehtien käpertymistä

sekä tomaattien vihertymistä kannan ympäriltä. Ne ovat pääasiassa ulkonäköhaittoja: vihreän osan voi aina leikata pois, tällekään kun ei voi mitään.

Luin, että Suomen olosuhteissa kesän aikana ehtii kypsyä vain korkeintaan viisi kukkaterttua, joten turha kasvattaa liian korkeaa kasvustoa. No, meillä latva katkaistaan aina silloin, kun katto tulee vastaan ja tämä hellesää on kypsyttämässä jo nyt neljättä kukkaterttua. Eli tuokin ohje on väärä tälle hellesäälle!

Mutta pääasia on, että tomaatteja kypsyy tasaiseen tahtiin. Ja senkin varmaan tiedät, että kun varastoit niitä, lämmön olisi oltava yli 13 astetta eli ei jääkaappiin. Muuten maku kärsii!

Advertisement
Kategoria(t): Kasvihuoneessa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s