Pääsiäisvieraille gluteenittomia herkkuja

Flunssakausi jyllää pahimmillaan ja moni ystävä on kuumeessa ja todella sairaana. Olemme ahkerasti pesseet käsiä ja menemisiäkin on mahdollisuuksien mukaan vähän rajoitettu ja toistaiseksi olemmekin säästyneet taudilta. Pelkään kuitenkin, että ennen pääsiäistä vielä nujerrun, joten paras on alkaa valmistaa leivonnaisia ja ruokiakin jo hyvissä ajoin. Pakkasessahan ne säilyvät. Pääsiaisaikaan meillä katetaan pöytään tänä vuonna useana päivänä  yhdeksän lautasta, jos kaikki ovat terveinä ja pääsevät tulemaan. Toivotaan, että ovat, sillä siitä on jo monta kuukautta, kun molempien lasten perheet olivat yhtä aikaa meillä.

Viikonloppuna tein jo kreikkalaista lammaspataa  tällä vakio-ohjeella. On se vaan älyttömän hyvää!

Eilen oli vuorossa pullataikina, mutta vaihteeksi sekin gluteenittomana. Ja mikäs on tehdessä, kun nämä Viljatuotteen jauhot ovat aivan mahtavia.

Laskiaispullat jo olivat namia, siispä kokeilin paketissa olevan ohjeen mukaisen 2,5 desin taikinasta rahkapiirakkaa. Helppo valmistaa, helppo taputella vuokiin. Nuo kaksi aika isoa piirakkavuokaa tuli yhdestä annoksesta, pullia tulisi 10-12, koon mukaan.

 

Sämpylöihin löysin uuden ohjeen, jota muokkasin hiukan kaapista löytyneiden valmistusaineiden mukaan. Laitoin tattarijauhojen tilalle erilaisia gluteenittomia jauhoja ja öljyn korvaan aina juoksevalla Oivariinilla. Oikein hyviä ja tosi pehmeitä, 12 kappaletta.

Näin se kevät vaan kääntyy pääsiäistä kohti. Ei kyllä ulkona siltä näytä, tänäänkin on lumipilviä tupsahtanut aina välillä, vaikka onkin toisinaan aurinkoista.

Tomaatit kuitenkin kasvavat kohisten kasvivalon alla lasikuistilla

ja kun varis ilmestyi lintujen ruokintapaikalle, alkoi tuntua jo ihan keväiseltä. Niitä ei talvella näe, toisin kuin harakoita.

Pääsiäistä silmällä pitäen isäntä putsasi leivinuunin kyljestä Lilli-koiran jättämät rasvajäljet. Sillä oli tapana kesäisin maata kylki kiinni viileässä kivessä ja jäljethän siitä jäivät. On niitä yritetty poistaa erilaisilla aineilla, turhaan. Nyt tuolla kätevällä höyrypesurilla nuokin muistot hävisivät. Toisaalta surullista, mutta toisaalta kuitenkin – noh, olisihan nämä pitänyt saada pois jo aikaisemin eikä odottaa liki kymmentä vuotta.

Se tässä talven jatkumisessa on mukavaa, että hiihtokelitkin jatkuvat.

Miltei päivittäin isännän kanssa pakataan sukset auton katolle ja hurautetaan kolmen kilometrin päähän Keurusselän tai Tarhian laduille. Tässä kuvassa kotikirkko siintää kaukana saarien takana. Paljon on tosiaan hiihdetty, vaikka kertoja tai kilometrejä en laskekaan.

Hyvää viikkoa sinullekin!

 

Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Pääsiäisvieraille gluteenittomia herkkuja

  1. Sylvi Pehkonen sanoo:

    Hyvin valmistaudut Pääsiäiseen.Pääsiäinen on iso juhla.
    Onhan 9 hengessä iso perhe ja ruokaa tarvii tehdä paljon.
    Sama täällä. Tyttö kun 3 lapsen ja heidän perheensä tulevat niin meitä on 15.
    Pojan perhettä on 5 mutta he haluavat tulla eri päivinä.
    Minä olen ollut koko talven niin hyvässä kunnossa, mutta nyt iski yskän ja keuhkot röhisee. Toivottavasti paranen ennen pääsiäistä, kun meillä on sisarus-treffitkin. Onneksi ne on tällä kertaa Veljen luona

  2. Hilu sanoo:

    Toivottavasti pysytte terveinä ja saatte vieraat pääsiäiseksi. Minulla tapana monesti myös leipoa etukäteen pakkaseen, jos tiedossa vieraita. Ei tarvitse sitten niin kiireellä kaikkea hetkessä saada valmiiksi. Sinulla on tomaatit jo hyvässä vauhdissa. Minä olen nauttinut kans talvesta ja siitä, että hiihtokelejä on ollut kivasti.

  3. Tita Haapajoki sanoo:

    Miksi en ole itse keksinyt leipoa etukäteen pakkaseen tarjottavia?!? Nyt lähti uudistus tuon suhteen käyntiin. Kiitos vinkistä!

    Ja kadehdittavan hienon näköiset tomaatintaimet. Osaisipa itsekin… huoh!

  4. Nettimartta sanoo:

    Noita Viljatuotteen jauhoja minäkin käytän ja tattari on suosikkini, kunhan ensin totuin sen makuun. Löysin tattarimurojakin ja ne vasta hyviä ovatkin!

  5. Helena Isotupa sanoo:

    Hyvä vinkki tuo Viljatuotteen pullajauhot. Leivoin ensimmäisen kerran pullaa gluteenittomana ja hyvin onnistui. Tai tein kylläkin rahkapullia. mutten olisi uskonut, että saan niin hyviä. Kiitos sinulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s