Imelletty perunalaatikko

Pitäisiköhän tämäkin ohje tänne laittaa, seuraavalle sukupolvelle… vai tekevätkö enää jälkeeni koskaan? No, niin tai näin, jollekin tästäkin tarkasta ohjeesta saattaa olla hyötyä. Löysin aikoinaan sen Kotikokki-sivustolta ja laatija on Matti Viikari. Hyvin on onnistunut meillä, mutta perunoiden on oltava oikeaa laatua. Pito-peruna on kai se tunnetuin, jos sinulla on sitä kasvussa. Meillä ei tarpeeksi jauhoisia lajikkeita ole ja siksi voin kokemuksesta sanoa, että niillä ei onnistu. Siis kaupan keltainen pussi!

Imelletty hämäläinen perunalaatikko

  • 2 kg jauhoisia perunoita
  • 5 rkl vehnäjauhoja
  • 50 g voisulaa
  • 2 tl suolaa
  • 7 -8 dl maitoa

Keitä kuoritut perunat suolattomassa vedessä pehmeiksi. Painele heti perunapuristimen läpi (itselleni uusi juttu, tosi hyvä!). Anna soseen jäähtyä noin 60-asteiseksi. Jos perunasurvos on kovin kuivaa, lisää hiukan keitinlientä, meillä sitä ei ole tarvittu. Sekoita sopivasti jäähtyneen soseen joukkoon vehnäjauhot ja laita koko kattila 50-60 -asteiseen uuniin.

Anna imeltyä seoksen uunissa kannen alla ainakin 3-4 tuntia, pidempäänkin. Pidä huoli, että seoksen lämpötila on koko ajan yli 50 mutta alle 75 astetta. Ennen tuo tehtiin lämpimän puuhellan reunalla, mutta kun sellaista ei ole, paistinuuni on ihan mahtava apu.

Sekoita muutama kerta imeltymisen aikana. Kun seos on löystynyt ja tuoksuu ja maistuu imelälle, lisää sulatettu voi, maito ja suola. Sakeuden tulee olla löysän puuron ja tukevan vellin väliltä.

Kaada seos kahteen 1,5 l voideltuun vuokaan tai yhteen isompaan. Täytä vain reilusti puolilleen, sillä perunalaatikko kuohuu helposti yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Jos haluat pakastaa, se kannattaa tehdä jo ennen kypsennystä. Laita muovipussi ensin sopivan kokoiseen astiaan, niin täyttö sujuu yksinkin.

Näin meillä on tehty ja siksipä ei tässä vaiheessa olekaan kuvaa valmiista laatikoista, ainoastaan sosepussista, jonka kulma leikkaan aatonaattona  – sulatuksen jälkeen – auki ja pursotetaan vuokaan. Siisti ja helppo homma kiireisinä aattopäivinä!

 

Kategoria(t): Kokataan - Eturuuat Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Imelletty perunalaatikko

  1. Sari sanoo:

    Kiitos tästä vinkistä ,että imellyttää voi uunissa. Tänä vuonna teen niin.

  2. Jussi Kulkevainen sanoo:

    Tässä lyhennetty imellyttämisohje.

    Jauho lisätään vedellä notkistettuun 77 asteiseen raakana kuorituista keitetyistä perunoista tehtyyn perunasoseeseen ja imellytetään muutama tunti sähköuunissa jäähtyen samalla 65 asteeseen. Imeltämistä voi jatkaa yön yli 65-68 asteessa.

  3. Helppo Arkiruoka Imelletty Perunalaatikko sanoo:

    Arkinen imelletty perunalaatikko valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

    2kg jauhoisia perunoita. Kun vaihtelee erilaisia lajikkeita, niin saa erisia makuja ja suutuntumaa. Kaikki lajikkeet imeltyy!
    2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai muuta vastaavaa.
    Maitoa. Eri lajikkeet vaati eri määriä.
    50-100g voita
    1-2 teelusikallista suolaa
    Paistopinnalle voidaan ripotella kevyesti korppujauhoa.

    Valmistusohje:

    Perunat kuoritaan raakoina ja keitetään vähässä vedessä sekä soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

    Sose jäähdytetään huolellisesti 76-77 asteiseksi.

    Jauho sekoitetaan 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisättään tilkka 77 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti.

    Soseastia laitetaan noin 70 asteiseksi lämmitettyyn sähköuuniin. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon riittää usein 2 tuntia tai vähän yli. Voi maistaa.

    Lisää imellettyyn soseeseen suola ja voi. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakea velli. Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan kiinteämmäksi, koska sen tulee olla mielellään täyttävää ruokaa.

    Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa – tällä saadaan arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon hiukan näyttävyyttä.

    Sose paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Paistaminen voidaan aloittaa 175 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, lämpö alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

    Onnistuu parhaiten kellaroiduista perunoista. Jos tekee uusista perunoista, niin kannattaa valita mahdollisimman jauhoinen lajike ja kannattaa välttää voimakasta vatkaamista.

    Imelletty perunalaatikko on hyvä arkiruoka 1800 luvun tapaan.

  4. Soseen imeltymislämpötila on 65-75 astetta sanoo:

    Kaikki perunalajikkeet imeltyy, kun soseen notkistaa vedellä ja jauhot lisätään 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen, ja sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Imeltämisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 75-80 asteeseen. Imeltymisen aikana sekoitetaan sosetta 2-3 kertaa ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
    .
    .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s