Pieniä muutoksia kanalassa

Nyt kukkopojat on pantu pataan. Onneksemme ystävällinen naapuri halusi tehdä likaisen työn ja vei paistit mennessään, niinpä kanalassa on tällä hetkellä yhteensä enää yhdeksän asukasta. Eviran ohjeiden  mukaan yhdeksän kanaa tarvitsevat neliön lattiapinta-alaa, joka on mielestäni aika vähän. Meillä tuo kyllä taitaa onneksi tuplaantua, mutta siltikin päätettiin saada lisää vapaata ruopsuttelutilaa.  Isossa karsinassa oli aiemmin erilaisia virityksiä (laatikoita, korokkeita) ruokailuun ja juomaveteen – ne kuitenkin veivät pinta-alaa touhuilulta ja sotkeentuivat ruoputettavista pehkuista.  Siksi isäntä rakensi rimoista lisäkerroksen, johon laitettiin toinen juoma-automaatti sekä kaura- ja kalkkikupit. Rehuautomaatti roikkuu katosta.

Lattialla on ”huonekaluna” vain pölli, jonka päälle voi hypätä vettä hörppimään – juoma-automaattihan pitäisi olla kanojen silmien korkeudella. Ja noihin rimoihin voi helposti panna roikkumaan vaikka omenia tai muuta virikettä.

Kaikki muut neliöt ovat vapaassa ruopsutuskäytössä. Tuonne pehkuihin heittelemme etsittävää: tällä kertaa omenan jämiä.

Vieressä on toinen karsina, joka on alaosaltaan hämyisempi. Siellä orret ovat korkeimmalla, niiden alla kuiviketurpeella täytetty kakkalaatikko,

sen alla munintapesät ja jalottelutilaa. Jos tulee tappeluita, hämärään voi aina paeta.

 

Ja munathan kerätään karsinan ulkopuolelta avattavasta luukusta. Kätevää!

Olin jo muutamana päivänä katsellut, että yksi nuorikoista on kelpuutettu muiden rouvien joukkoon. Ja perjantaina sitten huomasin tuon neidin olevankin rouva, sillä se kökötti pesässä munimassa. Ihka ensimmäinen muna oli pienempi kuin tehotyttöjen munat, mutta yllättävän iso ollakseen ensimmäinen. Melkein maatiaiskanan munan kokoinen! Taitavat geenit olla tällä nuorella rouvalla enemmän Hy Line -äidin puolelta kuin sekarotuistakin sekarotuisemmalta isäkukolta. Kesän poikasilla on eroa kolme viikkoa  ja sehän tietää sitä, että kolmen viikon kuluttua pitäisi ilmestyä kolme uutta ensimmäistä munaa! Juuri sopivasti, sillä vain kaksi vanhoista taitaa munia, toisella tehotyttöparilla on sulkasato.

On se vaan niin mukavaa, kun on kanoja läpi vuoden eikä vaan kesällä!

 

Kategoria(t): Kanala. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pieniä muutoksia kanalassa

  1. Nettimartta sanoo:

    Kyllä on kanoilla hyvät oltavat, ja siitä hyvästä palkitsevat perhettäsi maukkailla munilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s