Kompostin talvi

Yksi syystyö, joka piti tehdä ennen maan jäätymistä, oli kompostin kääntö. Meillä tarina etenee kolmessa vaiheessa seuraavalla tavalla:

Kesän ajan keräämme kaikkea puutarhajätettä kompostin isoimpaan lokeroon. Kun syksy on tässä vaiheessa, kasa on hurjan korkea, mutta se laskee jo ennen talven kylmimpiä päiviä. Tämä lokero tyhjennettiin alkukeväällä ja se saa jäädä nyt täytettynä talveksi maatumaan. Keväällä se käännetään keskimmäiseen osioon.

Isäntä nosti kehikon pois kolmannesta kompostista,

joka on kaksi vuotta vanhaa ja mukavasti maatunutta.

Se levitttiin kasvimaalle katteeksi.

Nyt kun tämä vihreä laatikko tyhjeni, siihen käännettiin keskimmäisen kompostin multa. Etuseinät saa kokonaan pois työn helpottamiseksi. Ei voisi uskoa, että keväällä tuo karsina oli kukkuroillaan ensimmäisen lokeron juuri käännettyä kasvijätettä ja nyt se on noin vajaa. Hyvin on maatunut!

Tämä osa  jääkin talveksi aivan tyhjäksi, sillä keväällä heitän salaojaksi pohjalle talventörröttäjät ja leikatut hanhikit sekä muun kevyen risun. Sen jälkeen isäntä kääntää tänä kesänä kootun kasan risujen päälle sitä mukaa kun se sulaa ja ensimmäinen, suurin karsina, on jälleen vapaana ottamaan vastaan kasvijätteitä. Ympyrä sulketuu ja kasvimaa nauttii!

 

 

Kategoria(t): Kasvimaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s