Omenantuoksuiset päivät

Muutama syystyö on vielä tekemättä, mutta lumi katkaisi puutarhahommat. Saimme siis lomaa, mikä tässä tapauksessa tarkoitti sitä, että ne 12 ämpärillistä vihonviimeisiä omenia piti jotenkin selvitellä. Laatu on joissakin lajikkeissa melkoisen vaatimaton:

Eli kun enempää tuoremehuja ei haluttu tehdä, jotain muuta oli keksittävä. Onneksi isäntä lähti omppotalkoisiin mukaan ja niin sitten valitsimme parhaat viipalointiin ja kuivatukseen (en viitsinyt ottaa kuivuria esiin, tämä ekologinen tapa sopi tilanteeseen paremmin. Sauna nääs oli lämpenemässä!).

Parhaat Antonovkat pääsivät kääreissä odottamaan jouluaikaa

ja loput lohkottiin Mehu-Maijaan pehmenemään omppohilloa varten. (Tästä anopin ohjeesta olen aiemminkin kirjoitellut, klik.)

Kaikkein huonoimmat kesäomenat kuorittiin: Vähän sokeria sekaan ja paloina pakkaseen.

Tätä tapaa en aiemmin ole kokeillut, mutta saa noista pussukoista talvella ainakin kätevästi omenariisipuuroa!

Vielä on  viileällä lasikuistilla muutamassa ämpärissä satoa – vaikkapa omenahyvettä varten.

Sitä varten kuorin ja pilkon isolle, voidellulle uunipellille melkoisen määrän omppoja, ripottelen päälle fariinisokeria ja seoksen, johon sulatan reilun nokareen voita, pari desiä sokeria ja niin paljon kauraryynejä, mitä saan rasvaan hyvin sekoittumaan. Uuni reilu 200 astetta ja tietenkin lisäksi vaniljakastiketta – nam!

Eikä meillä toki naapureita tai naapurin lampaita – eikä tietenkään kanalan väkeäkään – ole unohdettu.

Näin päättyi Riitan puutarhan syksy omenoiden merkeissä. On oikea aika siirtyä askeleella lähemmäs talvea.

 

 

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Omenantuoksuiset päivät

  1. Sylvi Pehkonen sanoo:

    On teillä paljon omenia talveksi.
    Lumi tulikin sinne aikaisin.
    Me ollaan vielä säästytty lumelta. Eilen otimme Daaliat ylös vaikka niissä oli vielä kukkia. Ei sitä tiedä kuinka pian se lumi tännekin tulee.
    Kaunista on tuo lumen peittämä pihanne.
    Kaikkea hyvää sinne teille.

    • Daaliat me otimme jo jokin aika sitten, kun niiden pitäisi ehtiä kuivuakin ennen kellariin menoa. Ja se kuivatuspaikka on autotalli, jonne olisi auto saatava talveksi, että ketjureaktio!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s