Luonnon pihlajat ovat tänä vuonna täpö täynnä marjoja.
Puutarhassamme on jo muutaman vuoden ajan kasvanut matala, makeamarjainen pihlaja. Kaipa se oli virolaista kantaa, kun nimilapussa luki Magiapihlaja. No, en tiedä ovatko marjat makeita, mutta maku on kuitenkin pehmeämpi kuin kotipihlajassa ja väri on erilainen, tummempi. Marjojen kokokin on suurempi. Olen tehnyt yleensä magiapihlajasta omenien kanssa hilloa, kerännyt pienen pensaan joka marjan. Mutta nyt kasvusto on jo melko suuri ja tuotto on sielläkin liikamoista!
Pensasmaisen pihlajan korkeus on tosta metriä ja nyt se aivan taipuu marjoista.
Ja sitten se puutarhurin vakiokysymys: Mitä ihmettä teen näin suuresta marjamäärästä? Varsinkin, kun muutenkin marjasato oli mainio. Keräsin kuitenkin puoli ämpärillistä
ja panin isossa pussissa pakasteeseen – sehän vie pahimman terän kirpeydestä joka tapauksessa. Sitten mehuksi ja mehusta hyytelöksi. Loput voivat sitten jäädä pensaisiin lintujen ravinnoksi!
Pihlajissa on tiälläkin ollu mahottomasti marjoja, makiapihlaja on varmasti tallouskäyttöön parempi. Myökin kerättiin pihlajanmarjoja ja pakastettiin, kahotaan mitä niistä tulloo. Ajattelin kokkeilla aronioo ja omppuja hilloks!
Meillä on tehty hilloa aroniasta ja omenoista, hyvää on sekin.
Meillä on tehty pihlajanmarjoista vispipuuroa, tosin sokeria se jonkin verran vaatii, eivätkä kaikki siitä tykkää, mutta kannattaa kokeilla. Myös pihlajanmarja-porkkanapiirakka on ihan mukavan makuista.
Kiitos vinkeistä, Anneli! Täytyypä kokeilla!